S-a născut la 9 martie 1953, în Nicoreşti, jud. Galaţi. Şcoala generală a absolvit-o în satul natal (Fântâni – com. Nicorești). A urmat Liceul Teoretic nr. 1 din Tecuci (azi CN “Spiru Haret”), remarcându-se ca un bun matematician, dar şi un pasionat de literatură. În anii de liceu a activat ca membru al cenaclului literar “Calistrat Hogaş” din localitate, unde debutează cu poezie (1971) în suplimentul literar-artistic al cotidianului gălăţean “Viaţa nouă”.
A absolvit apoi Facultatea de Matematică a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi, promoţia 1976 și diferite cursuri postunuversitare. La Iaşi, în perioada studenţiei, a fost membru al cenaclului literar “Mihail Eminescu” (“Junimea”).
Activitate științifică
A îmbrăţişat profesia de informatician, cu multe specializări, atât în ţară, cât şi în străinătate, în domeniul dezvoltării de software. A lucrat în Piatra Neamţ (4 ani), apoi 23 de ani la Combinatul Siderurgic din Galaţi, ocupând la Centrul de Calcul şi în Departamentul de Informatică diferite funcţii de conducere, coordonând activitatea de informatică din Sidex până la sfârşitul anului 2002.
În anul 2003 a ocupat funcţia de director al departamentului de software al societăţii de informatică “Prompt CHP” din Galaţi. Apoi, în 2004 îşi deschide propria sa firmă de IT, InfoRapArt SRL, având ca activitate de bază dezvoltarea aplicaţiilor software.
A realizat şi participat cu lucrări originale la multe conferinţe şi simpozioane naţionale şi internaţionale. A fost creatorul unor programe de calculator şi aplicaţii unicat, apreciate şi premiate la diferite concursuri naţionale şi internaţionale. A scris şi a publicat peste 60 de articole ştiinţifice în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate. Peste 20 de referinţe publice stau mărturie despre activitatea sa ştiinţifică.
A publicat 22 de cărţi tehnice de specialitate (matematică, informatică ș.a.) şi 5 manuale electronice. Câteva dintre cărțile și manualele sale au stat la baza predării în şcoli şi universităţi din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Galaţi, Republica Moldova ş.a. şi au fost apreciate ca repere în domeniu.
Este membru al Societății de Științe Matematice din România.
Câteva performanţe ştiinţifice:
- Realizarea şi implementarea Manualului Calităţii în Informatică, pentru CS SIDEX Galaţi, în 1999. Certificarea Sistemului Calităţii activităţii de informatică sub ISO 9001, de către TÜV Germania (2000).
- Coordonarea activităţii de trecere a software-ului din SIDEX (şi alte societăţi comer-ciale) de problema anului 2000 (Y2K), cu succes (1999). Publicarea cărţii “Y2K – Bomba anului 2000?” pe această temă.
- Creatorul unei concepţii originale româneşti şi a unor programe apreciate în domeniul şahului electronic (1984-1986). Realizarea mai multor programe performante orighinale din domeniul inteligenței artificiale.
- Realizarea unui program original de creare a poeziei cu calculatorul (1987-1991).
Activitate culturală și literară
Împreună cu câțiva prieteni scriitori a fondat la Galaţi, în 1983, după moartea poetului Nichita Stănescu, cenaclul literar “Noduri şi Semne”. În 1999 înfiinţează şi conduce varianta online de mare succes a cenaclului (www.cenaclu.edituraboema.ro), mediu literar virtual pe care îl conduce şi astăzi.
În anul 2000 fondează şi conduce Asociaţia Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice (ASPRA) – (www.aspra.edituraboema.ro). În anul 2007 înfiinţează şi manageriază editura InfoRapArt, iar din anul 2023 editura Boem@ – (www.editura.edituraboema.ro).
În anul 2009 devine membru cu drepturi depline al Uniunii Scriitorilor din România, în prezent aparținând filialei Iași a USR.
În acelaşi an fondează şi conduce revista literară Boem@, cu apariţii lunare în format printabil online (www.boema.edituraboema.ro) şi trimestriale în variantă tipografică, fără hiatus.
A publicat, în special din anul 1980 încoace, o serie întreagă de scrieri literare originale (eseu, critică, poezie, roman, proză scurtă, umor) în diferite reviste literare românești și străine.
A scris până în prezent peste 40 de cărți de literatură. Deține numeroase aprecieri şi referinţe critice, este prezent în mai multe antologii literare şi este deţinător a multor premii şi distincţii literare, din care:
- 2016 – Premiul Mentor pentru Excelență în Educație (Cluj-Napoca, în cadrul Galei Mentor 2015)
- 2020 – Premiul național APLER – Redactorul anului 2019
- 2021 – Premiul USR (Iași) pentru romanul “Casa cu fluturi”.
Câteva performanțe literare:
- Romanul-document ”Mogoşoaia – istoria unei tragedii” publicat în 1999, aflat azi la a treia ediție (reeditat în 2009 și în 2014), s-a bucurat de un mare succes. Cartea a fost solicitată pentru lansări în mai multe localităţi. A provocat numeroase dezbateri, recenzii, aprecieri, interviuri, documentare de televiziune, emisiuni dedicate şi talk-showri în presă, la radiouri şi televiziuni locale şi centrale. Efectul cărţii a fost de bun augur şi pentru mulţi dintre urmaşii victimelor accidentului: sponsorizări importante pentru satul Grindu-Pisica (construirea unei biserici noi, aducţiunea de apă potabilă, construirea şi refacerea unor drumuri ş.a.), Eugen Malihen (copilul supravieţuitor de 4 ani, salvat din catastrofa navală din 1989 cu ajutorul unui bidon gol) şi autorul cărţii (“complice”) au fost invitaţi într-o emisiune “Surprize, Surprize!” la Televiziunea Română (martie, 2000) unde copilului de 14 ani atunci i s-a oferit, printre altele, o sponsorizare substanțială în bani pentru recuperarea apartamentului familiei sale din Galaţi, familie dispărută în cvasitotalitatea ei în accident (nouă persoane) ş.a.
- Cartea “Anul cub” publicată în anul 1996, unică de acest gen pe piaţa românească, s-a bucurat de un real succes, cu precădere în mediul educaţional. Aşa cum apreciază în recomandarea din prefaţă Acad. N. Teodorescu: este una din primele încercări originale de “umanizare” a matematicii prin versuri.
- Preocupările autorului de lingvistică şi originea limbilor au condus la publicarea cărții de succes “De Lingua Universalis”, eseu important despre limbaje şi Autorul a prevăzut printre altele tendința omenirii de a se îndrepta spre un limbaj universal – internetul. A cercetat mulţi ani limbajele naturale şi implementările acestora în inteligenţa artificială. A publicat mai multe articole pe această temă în reviste de specialitate şi a dezvoltat aplicaţia informatică CyberPoems (creare poeme cibernetice), lucrare unicat pe plan mondial, nominalizată în iunie 2005 la concursul internaţional de e-content, World Summit Award.
- Site-ul cenaclului literar “Noduri şi Semne” pe care sunt înscrişi cu creaţii literare (poezie, proză, eseu, teatru, umor) sute de autori de creaţii literare, a atins în nmai câțiva ani un număr record de vizitatori şi se află pe primul loc în clasamentul site-urilor de acest gen accesate pe Internet.
- În anul 2009 romanul “Orologiul de nisip” a fost selectat și publicat în regim print-on-demand de editura Robin din Italia (ISBN: 978-887-37150-4-7) şi distribuit de mai multe librării italiene și internaționale.
- Din anul 2009 manageriază revista literară Boem@, cu apariţii lunare online și trimestriale tipografice neîntrerupte (boema.edituraboema.ro).
Cărţi de literatură publicate:
Terapii și Destine. Povestiri despre Speranță și Vindecare – povestiri, Ed. Boem@, 2025
Ecuațiile vieții mele – colecție de interviuri, Ed. Boem@, 2024
Cronografia cărții românești – critică literară, vol. V, Ed. Boem@, 2024
Ignatie Grecu: 40 de ani de călugărie și poezie, studiu critic, monografie, Ed. Boem@, 2024
Paștele iepurașilor – povești de iarnă pentru copii, Ed. Boem@, 2024
Fetița îndrăgostită de Pitagora – roman, Ed. Boem@, 2023
Iarna de vis – povești de iarnă pentru copii, Ed. Boem@, 2023
Lucian Blaga. Poemele luminii – eseuri, Ed. Boem@, 2023
Nichita Stănescu. Necuvintele din cuvinte – eseuri, Ed. Boem@, 2023
Mihai Eminescu: Gânduri în oglindă – eseuri, Ed. InfoRapArt, 2022
Litera X – roman, Ed. InfoRapArt, 2022
Satul meu în toate dorurile mele – monografie, Ed. InfoRapArt, 2022
Poezie și Matematică: Ion Barbu-Dan Barbilian – eseuri, InfoRapArt, 2022
Muzica și plânsul în poezia lui George Bacovia – eseuri, InfoRapArt, 2022
Neostoitele izvoare – antologie de poezie, Ed. InfoRapArt, 2021
Radiografia cărții românești – critică literară, Ed. InfoRapArt, 2021
Matematica în ochii poeților –antologie, Ed. InfoRapArt, 2021
Alte 1001 de aforisme – Ed. InfoRapArt, aforisme, 2020
Casa cu fluturi – Ed. InfoRapArt, roman, 2020
Studiu în clarobscur – Ed. InfoRapArt, nuvele, eseuri, 2019
Evanghelia după potop – Ed. InfoRapArt, roman, 2017
Comisele iubiri – Ed. InfoRapArt, versuri, 2017
Născut în zodia Nicorești – Ed. InfoRapArt, monografie, 2017
Îndrăgostirea de zmeu – Ed. InfoRapArt, poezie, 2015
Eu și Dumnezeu – Ed. InfoRapArt, microeseuri, 2014
Viața în Times New Roman – Ed. C.C.D.J., proză, 2014
Prefața cărții românești – critică, vol.III, 2014
Destinul cărții românești – critică, vol.II, 2014
Vampirii din poveste – cu D. Lepădatu, InfoRapArt, povești, 2013
Eden în cădere – Ed. InfoRapArt, poezie, 2012
Singurul apei – Ed. TipoMoldova, Opera Omnia, poezie, Iaşi, 2012
Întoarsele gânduri – Ed. InfoRapArt, povestiri/eseuri, 2011
Portretul cărţii româneşti – critică literară,2011
Judecata de apoi (antologie Ro-It), poezie, Ed. InfoRapArt, 2011
Insomniac – 1001 (aforisme) – Ed. InfoRapArt, Galaţi, 2010
Ultima noapte cu Bernoulli – Ed. Nouă, cyberpoeme, Buc., 2010
Orologiul de nisip – Ed. Nouă, roman, Buc., 2009 / Ed. Robin, Italia 2009
Autograf – Ed. Vinea, eseuri, Bucureşti, 2008
Softangiul român – Ed. InfoRapArt, umor, Galaţi, 2008
Oglinda lui Eminescu – Ed. Antares, eseuri, Galaţi, 2008
De Lingua Universalis – Ed. Antares, eseu limbaje şi comunicare, 2007
Întârziata vestire – Ediţia I: Ed. Noduri şi Semne, versuri, Galaţi, 2002; Ediţia a II-a: Ed. A.T.U, versuri, ediţia a 2-a, Sibiu, 2010
Mogoşoaia – istoria unei tragedii – roman-document, Ediţia I: Ed. Porto Franco, Galaţi 1999; Ediţia a II-a: 2009 / Ediția a III-a, Ed.InfoRapArt, 2014
Anul cub – Ed. Dominus, poeme-probleme, Galaţi, 1995
Cărţi științifice și de divertisment publicate:
A doua carte care îți dă probleme (probleme originale de matematică), Ed. InfoRapArt, 2021
Rezolvarea problemelor de matematică: metode și tehnici – Ghidul rezolvitorului de probleme Vol.II – Liceu, Ed. InfoRapArt, 2019
Cartea care îți dă probleme (probleme originale de matematică propuse și rezolvate), Ed. InfoRapArt, 2019
Studii matematice, Ed. InfoRapArt, 2018
Rezolvarea problemelor de matematică: metode și tehnici – Ghidul rezolvitorului de probleme Vol.I – Gimnaziu, Ed. InfoRapArt, 2017
Matematricienii despre… lume, Ed. InfoRapArt, Galaţi, 2016
Fascinanta lume a numerelor, Ed. InfoRapArt, Galaţi, 2015
Mathematica mirabilis, Editura InfoRapArt, Galaţi, 2011
Amintiri din epoca Felix a calculatoarelor româneşti, Ed. IRA, Galaţi, 2011, coautor V. Darie
Ghid practic de telepatie, Ed. Nouă, Bucureşti, 2009
Din tainele jocurilor de loterie, Ed. InfoRapArt, Galaţi, 2007
Cartea micului investitor, matematică actuarială, manual electronic, 2000.
Corel Paradox, v8/9, manual de utilizare, Ed. “Şah-Press”, Bucureşti, 2000
Infracţionalitatea pe calculator, în serial, cotidianul “Viaţa liberă”, manual electronic, 2000
Y2K – Bomba anului 2000?, Editura “Geneze”, Galaţi, 1999
Anul cub, poeme-probleme, probleme de matematică în versuri, Ed. “Dominus”, Galaţi, 1998
Dicţionar de acronime în informatică, manual electronic, 1998
Lecţii de şah-computer, manual electronic, 1997
Mica enciclopedie IBM-PC, Ed. “Şah-Press”, București, 1996
Paradox, v3.5,4.0,4.5, ghid utilizare, Ed.”Şah-Press”, București,1995
Matematicienii despre…, manual electronic, 1990
Informatica în C.S.G., monografie, Galaţi, 1988