Nicolae Stroescu Stînișoară (n. 1 noiembrie 1925, Târgu Jiu) este un jurnalist și scriitor român, fost director al Departamentului în limba română al postului Radio Europa Liberă.
Nicolae Stroescu a absolvit liceul la Colegiul „Carol I” din Craiova și a urmat cursuri de drept și filosofie la Universitatea din București, dar nu a reușit susținerea examenului de stat fiind urmărit de Securitate.
După ce de-al Doilea Război Mondial s-a implicat în activitatea unei organizații studențești anti-comuniste, purtând numele conspirativ Hans, deși la acea vreme nu era un filogerman. Astfel, între anii 1952 și 1964 a trăit în clandestinitate, fiind în permanență urmărit de Securitate, până în anul 1964, când a fost emis decretul de eliberare a deținuților politici.
În septembrie 1964 se prezintă la Procuratura Generală Militară din București și se predă Securității. A fost închis și anchetat la închisoarea Malmaison, dar a fost eliberat în urma ulcerului și datorită faptului că dosarul său fusese închis ca urmare a decretului de eliberare a deținuților politici. În septembrie 1969 a emigrat în Republica Federală Germania, fiind căsătorit cu Inge, o doamnă de etnie germană, originară din Bucovina, care plecase în Germania în anul 1963.
S-a stabilit la Munchen unde își reia studiile în filosofie și devine colaborator al Radioului Europa Liberă, în anul 1972, apoi începând cu anul 1978 este angajat redactor și realizează emisiunea „Lumea creștină”. În anul 1982 devine director asistent al Departamentului Românesc, iar din anul 1988 este director definitiv și va deține această funcție până în anul 1994, când postul de radio este mutat la Praga.
În anul 1983 obține titlul de doctor în filosofie la Universitatea din Munchen.
După anul 1990 începe să scrie și să publice volume de publicistică și de memorialistică.
Opera
- Pe urmele revoluției, Editura Albatros, București, 1992 ;
- Întrezăriri – În Zodia Exilului, Editura Fundației Culturale Române, București, 1998;
- La răscruce. Gânduri spuse la Radio Europa Liberă și în `Jurnalul literar, Editura Jurnalul Literar, 1996 ;
- Vremea încercuirii din care au apărut, până acum, volumele Urmărirea și Ancheta, Întrezăriri – Itinerarii Istorice și Metaistorice, Editura Albatros, București, 2001.
Informatii preluate de pe www.wikipedia.ro