Născut  la 2 aprilie 1969, satul Viișoara, raionul Edineț. Studii: Școala de opt clase din satul natal, școala medie din satul Fetești, raionul Edineț, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Facultatea de Istorie și Etnopedagogie;Universitatea  din București, Facultatea de Teologie Ortodoxă  „Justinian Patriarhul”; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza “ din Iași, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”.  E autor a 88 de cărţi de poezie lirică, patriotică, religioasă, eseuri, librete, pamflete, maxime, reflecţii, traduceri din poezia clasică rusă, publicistică, versuri pentru copii, sonete clasice și moderne, balade, romanțe, doine, elegii, meditații, rondeluri, rugăciuni, colinde în stil popular şi modern, psalmi, texte pentru numeroase cântece, piese de teatru, romanul COVIDian „Pălămarul”, romanul-transfigurare „Surdomutul Domnului”, romanul epistolar „Vremea Sacrificiului” și multe alte volume, editate în Republica Moldova (63 dintre ele), România (18 dintre ele, inclusiv la Iași, mai multe cărți) şi Canada (5 dintre ele). A fost participant activ la Mișcarea de Eliberare Națională, militând pentru repunerea în drepturi a Limbii Române și alfabetului latin. (https://wordpress.com/pages/traianvasilcau.wordpress.com)

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași.  A fost specialist în domeniul Culturii la Direcția Tineret, Sport, Turism a Primăriei municipiului Chișinău, șef secție Literatură contemporană la Muzeul de literatură „Dimitrie Cantemir”,  președinte al Societății Culturale „Pasărea Phoenix”, director-fondator al Revistei literar-artistice pentru tineret „PHOENIX”.  Actualmente activează în calitate de  Cercetător științific la Centrul Academic  Internațional „Mihai Eminescu” din Chișinău, redactor-șef al Revistei „Viața Basarabiei” și Diacon al Bisericii Ortodoxe  Române, Mitropolia Basarabiei, Episcopia de Sud.

Slujirea sa are o dublă semnificație: slujește românismului, Culturii Române și Idealurilor ei cele mai înalte, prin toate evenimentele ce le gândește și le organizează  la Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”, și slujește lui Dumnezeu, în calitate de cleric basarabean român, care prin tot ceea ce face își apără de dușmani  Neamul, Limba Română, Dreapta Credință  Ortodoxă  și Patria-mamă, fiind astfel un consecvent luptător pentru Reîntregire.  Dumnezeu–Părinții–Neamul românesc reprezintă Treimea poetică și existențială a Părintelui–Scriitor Traian Vasilcău (Traianus),  căreia  i-a fost și i-a rămas credincios pe parcursul celor 35 de ani de activitate artistică prodigioasă, până la cei 55 de ani împliniți la 2 aprilie 2024.

Deținător al Titlului Onorific și al Medaliei “Maestru în Artă din Republica Moldova”, acordate de Președintele Republicii Moldova  pentru succese deosebite în activitatea de creaţie, contribuţie importantă la afirmarea valorilor spirituale naţionale şi înaltă măiestrie artistică.

Laureat al Premiului Național  pentru Artă și Cultură și al Medaliei “Premiul Național”, acordate de Guvernul Republicii Moldova,  pentru Trilogia psalmodică “Regăsit în Cer” (2000-2008), editată la Iași, în 2009, pentru traducerea și promovarea literaturii naționale peste hotare (17 volume traduse în 18 limbi de 60 de specialiști în domeniu din 17 țări, volume apărute la 17 februarie 2016) și pentru organizarea Evenimentelor Culturale de susținere a tinerelor talente artistice: “Maluri de Prut”, in memoriam Ion și Doina Aldea-Teodorovici și “Steaua Chișinăului–Steaua Moldovei”.

Are în palmares și alte premii, medalii și titluri onorifice, acordate de diverse organizații și instituții publice din Republica Moldova și România. Până în prezent i-au apărut traduse 28 de volume, în 26 de limbi, editate în Republica Moldova, România și Canada. A publicat în numeroase ziare și reviste din Republica Moldova  și din România, Canada, SUA și alte țări, precum și în numeroase antologii literare, dicționare, almanahuri literare.