Marius Chelaru este un scriitor român, cu reşedinţa în Iaşi. Lucrează din 1990 în lumea cărţii, a editurilor şi publicaţiilor literare.

Lucrează (a lucrat) ca redactor/ redactor şef/ director la diverse reviste de cultură, edituri. Actualmente este redactor şef adjunct la revista „Convorbiri literare”, redactor şef al revistei „Poezia”.

A fondat Kadō, Calea Poeziei, revistă de poezie, cultură poetică şi spiritualitate euro-asiatică; este co-fondator al Asociaţiei şi al revistei „Carmina Balcanica. Review of South-East European Spirituality and Culture” – la care este redactor şef adjunct ş.a.

Colaborează (este prezent) cu poeme, proză, articole, eseu, interviu, traduceri în diverse antologii, reviste, publicaţii din România şi din diverse ţări de pe toate continentele. A publicat, în ţară şi peste hotare, peste 40 de cărţi de versuri, proză, eseuri, critice, traduceri, interviuri ş.a., a alcătuit o serie de antologii de poezie în română şi câteva limbi străine. Creaţiile sale sunt traduse în peste 30 de limbi străine. Are volume personale publicate în peste 20 de limbi străine, apărute la edituri din Franţa, Germania, Japonia, Turcia, Israel, Bulgaria, Macedonia ş.a.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, al Japan Universal Poetry Association – Kyoto, Japonia, al World Haiku Association, Japonia, membru colaborator al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec, al Societăţii Române de Haiku, Bucureşti şi al altor asociaţii din domeniu din ţară şi din străinătate.

A primit pentru creaţiile sale mai multe premii/ distincţii naţionale şi internaţionale.