Scriitorul Mircea Filip a murit duminică, 11 octombrie 2015, la București. Originar din Nordul Moldovei, Mircea Filip s-a născut la 14 iunie 1939, la Ismail (România, astăzi Ucraina). A absolvit
Liceul “Ştefan cel Mare” din Suceava și Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii “Al.I.Cuza” din Iaşi. Diplomat universitar în specialitatea limba şi literatura română (1966), a susținut licenţa cu teza „Problematica literaturii de introspecţie. Anton Holban”, îndrumător fiindu-i prof. univ. dr. Constantin Ciopraga.
Mircea Filip a fost secretar literar la Teatrul Naţional “V.Alecsandri” din Iaşi (1966-1984) și bibliotecar principal la Biblioteca centrală a Universităţii “Politehnica” Bucureşti (1985-1999).
A debutat în presă în anul 1956. Publică reportaje, interviuri, anchete sociale, cronici dramatice, cronica dramaturgiei, note şi consemnări, articole teoretice, recenzii în Amfiteatru, Cronica, Convorbiri literare, Contemporanul, Luceafărul, Teatrul, Ateneu, Arlechin, Naţiunea, Revista română, Revista FED- Milano .
Debutul editorial are loc în anul 1969 cu volumul Prinţul nisipurilor, povestiri de noapte. Urmează Visând la California, Ed. Junimea, 1977, Audienţă de noapte, confesiuni imaginare, Ed. Junimea, 1983, Dactilografa și diavolul. Ruinele unui roman din studenţie, Editura Universitas XXI, 2006, În bătaia nopții. Convorbiri cu o floare (în colaborare cu C.Mucenic), Ed. Junimea 2013. A tradus piesele de teatru(puse în scenă la Teatrul Național Iași): Celestina de Fernando de Rojas (premiera 1972), Amfitrion de Peter Hacks (premiera 1975),Căpitanul din Köpenick de K.Zuckmayer (premiera 1979)
A scris scenarii pentru spectacole de sunet şi lumină:Dobrovăţ – o pogorâre în istorie ,interpretat de actori ai Teatrului Național Iași la Mănăstirea Dobrovăţ (1982) și Mirceşti – grădina poetului, interpretat de actori ai Teatrului Național Iași la Casa Alecsandri Mirceşti (1983)
Pentru activitatea sa a primit Premiul III al revistei ”Amfiteatru” (1966) pentru proză ,Premiul Uniunii Scriitorilor (1975) pentru teatru – dramatizarea “Istoriei ieroglifice”, Premiul revistei ”TRIBUNA” (1984) pentru cultură teatrală. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași, din anul 1975. USR – Filiala Iași pierde un scriitor important și un bun prieten al Iaşului.