Scriitorul TRAIAN DIACONESCU a încetat din viață duminică, 24 noiembrie 2019.

Născut la data de 14 iulie 1939, sat Boghea, com. Bălcesti, jud. Vâlcea, Traian Diaconescu a absolvit Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Filologie, sectia de Limbi clasice 1958-1963.
A tipărit 35 volume de autor (studii și traduceri), a publicat 18 volume de poezie originală; a colaborat la peste 50 volume colective cu profil de filologie clasică si a publicat peste 200 de lucrări (studii, articole, recenzii) în reviste academice sau de cultură din tară sau din străinătate.

Dintre volumele de poezie publicate amintim: Anotimpul AcropoleiMeridianul SocrateFlăcări în memorie, Zodia clepsidrei, Clopote în AtlantidaDuh peste ape, Pelerin la TusculumDrum spre EleusisFerestre de solstițiuFantoma lui Minos, Patul lui ProcustInelul lui Saturn, Sabia lui Damocles, Pînza PenelopeiSeminția lui Dedal, Fum în ColchidaFirul Ariadnei, Lira lui Amfion.

Premii științifice si literare: Premiul Academiei Române 1984, pentru lucrarea Seneca, Tragedii, vol. I-II, Bucuresti, Univers, 1982; Premiul International “Francesco Petrarca”, conferit la Certamen Poeticum, Avignon 1979; Premiul Muzeului Național al Literaturii Române, București, 2010 etc.

A fost  membru al Uniunii Scriitorilor din România, 1980, membru al Societătii de studii clasice din România, 1960, membru al Societătii de Filologie Română, 1965, membru al Uniunii de Studii latine, 1990, membru al Societătii de dramă antică de la Siracuza, 1992 etc.

Cultura noastră pierde, prin plecarea la cele veșnice a lui Traian Diaconescu, pe unul dintre cei mai importanți clasiciști.