Născut la 17 octombrie 1948, în Săveni, judetul Botosani, scriitorul și traducătorul de limbă franceză Emanoil Marcu trece în Veșnicie pe 25 aprilie 2022.

Emanoil Marcu a debutat publicistic în revista Cronica, în anul 1970. Editorial debutează în 1988 cu volumul George BacoviaPoemă în oglindă /Poème dans le miroir, editura Dacia.

Dintre cărțile de traduceri publicate amintim (selectiv): Cioran, Ispita de a exista; Cioran, Exercitii de admiratie; Cioran, Mărturisiri si anateme; Cioran, Demiurgul cel rău; Cioran, Caiete I; Cioran, Caiete II; Cioran, Caiete III; Cioran, Caietul de la Talamanca; J.-K. Huysmans, Liturghia neagră; M. Eminescu, Elégies et sonnets, volum bilingv; Nicolas Bouvier, Pestele-scorpion; François Furet, Trecutul unei iluzii (co-traducător);Stephane Courtois et all., Cartea neagră a comunismului; Guy Corneau, Există iubiri fericite?; Pascal Quignard, Vila Amalia; Michel Houellebecq, Particulele elementare; Claude Anet, Note despre amor; Monica Lovinescu, Cuvântul din cuvinte; Lucian Boia, Occidentul; Eugen Ionescu, A rupe tăcerea; Jean-Claude Carrière, Povestiri filozofice, Cercul mincinosilor; Marcel Mathiot, Jurnalul unui amant bătrân.

Pentru activitatea sa , Emanoil Marcu a primit numeroase premii: Premiul Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România,  Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques (promotia 14 iulie 2002, distinctie acordată de guvernul francez);  Medalia comemorativă „150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu”. Totodată, a primit Bursa pentru traducători literari a Ministerului francez al Culturii si Francofoniei (1995, 2000, 2005) și a urmat stagii la Collège International des Traducteurs Littéraires din Arles. „Mai importante decât nu ştiu ce premii au fost însă aprecierile pe care le-am avut din partea unor oameni pe care îi respect enorm, de la Gabriel Liiceanu, editorul căruia îi datorez în mod hotărâtor «cariera» mea de traducător, şi până la profesorul Manolescu, care mi-a făcut cinstea să scrie despre mine în monumentala sa «Istorie a literaturii române»“, aprecia Emanoil Marcu.

Emanoil Marcu a colaborat la revistele Convorbiri literareCronicaDacia literară, AteneuSteauaRevista 22 , Poesie/Paris, Cahier Bleu/Troyes. Colaborator permanent la Revista Hyperion,  Emanoil Marcu  a fost membru în colegiul de redacție al revistei.

Emanoil Marcu a fost Cetățean de onoare al orasului Botoșani.

Prin trecerea în Veșnicie, Filiala Iași  a Uniunii Scriitorilor din România  a pierdut un traducător de excepție și o voce importantă a  literaturii române contemporane.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!