Născută la19 iunie 1957, în Suceava

Domiciliul: Suceava, România

Debut publicistic profesionist în reviste:
România Literară, nr. 4 / 1997 – în rubrica posta redactiei a doamnei Constanta Buzea si nr. 46/ 1997 – în rubrica Poemul cu scrisoare, prin ciclul „Cinci tablouri de colectie”.

Debut editorial:
Prizonier in Ego, Ed.Geea International, 1997 (Premiul special al juriului la Festivalul National  “George Cosbuc”,1997)

 

Cărti publicate:
1.-“Prizonier in Ego” (1997)
(Premiul special al juriului la Festivalul National “George Cosbuc”1997)

2. – “Metonimii de word – trotter“- 1999 – Editura Fundatiei “Constantin Brâncusi”
(Marele Premiu la Festivalul National de Literatură română “Tudor Arghezi”)

3.-“Primul Kaddish“-2002-Editura Dacia- Cluj

4.-“Poemian Rhapsody- Cartea Donei“-2004- Editura Axa-Botosani.
(Marele Premiu la Festivalul International Ad Visum, 2005)

5.-“Elegiile Estului sălbatic- Vietile mele nesfinte” – 2005 – Editura Axa – Botosani.

6.-“Il văd pe Dumnezeu si nu mor – Alte vieti” – 2005 – Editura Axa – Botosani.
(Nominalizat la Premiul Filialei Iasi a USR 2005)

7.-“Pelerinul din Aqualung” – 2008, Editura Integral – Bucuresti si Editura Vinea – Bucuresti.

 

Editată în peste 20 de antologii de literatură română si francofonă.

Proiecte literare si culturale:

– A initiat si este Directorul Programului Zilele Monica Lovinescu, începând cu anul 2008, manifestare cu juriu international.

– A initiat Medalia Natională „Monica Lovinescu si Virgil Ierunca”, acordată pentru prima oară în anul 2009 lui Gheorghe Grigurcu.

– A înfiintat si este director la Revista Est-Etica si la Cenaclul de cultură, literatură si atitudine est-etică  „Monica Lovinescu”, începând cu anul 2007.

– Coordonatoare pentru Suceava a Festivalului International de Literatură « Le Printemps des Poètes», editiile 2007, 2009.

– Este initiatoarea si coordonatoarea Programului de Comemorare a Victimelor Holocaustului la Biblioteca Bucovinei, începând cu anul 2002.

– Initiatoare si coordonatoare a programului Conferintele Bibliotecii, derulat cu regularitate între 2006-2008, apoi sporadic.

– Redactor asociat pentru probleme de Cultura la revista Romanian Times a românilor din USA.

– Initiatoare si coordonatoare a programului de Educatie antidiscriminare prin cultură si literatură, derulat începând cu anul 2005 în parteneriat cu cotidianul Monitorul de Suceava, dar si cu parteneri institutii culturale si media.

– Coordonatoarea programului  Ateneu literar, inaugurat în anul 2009, prilejuind dialoguri ale publicului cu scriitorii români.

Premii, distinctii, participări simpozioane, burse s.a.

– Peste 50 de Premii nationale si Diplome nationale si internationale, pentru literatură, participare la colocvii si simpozioane de literatură în România, Europa si Orientul Mijlociu. Burse culturale acordate de tări ca Belgia, Franta, Germania, Olanda etc.
– De asemenea, participă în jurii de acordare a unor premii literare românesti.
– Sustine candidatii merituosi în afirmarea în cariera literară, artistică si civică.

diplome de participare si selectii la festivaluri de poezie si proză din România si din străinătate:

1. Marele premiu national pentru proză la Festivalul de proză românească de la Zalău, 1997.
2. Premiul revistei „Viata azi” si premiul special al juriului festivalului de poezie „George Cosbuc” pentru volumul în manuscris „Prizonier in Ego”.
3. Premiul „Constantin Stefuriuc” pentru poezie la festivalul de poezie si proză „Magda Isanos-Eusebiu Camilar” , 1998.
4. Premiul special al juriului si premiul revistei Unirea la concursul national de proză „Liviu Rebreanu”, Aiud, 1998.
5. Premiul al doilea la festivalul-concurs „Nechifor Crainic”, Giurgiu, 1998-pentru poezie.
6. Premiul revistei Convorbiri literare la festivalul national de poezie „Gheorghe Pitut”, Beius, 1998.
7. Premiul întâi la festivalul national de poezie „Lui Eminescu”, Brăila, 1998.
8. Marele premiu la festivalul national de literatură „Tudor Arghezi”, Gorj, 1999, pentru volumul de poezie „Metonimii de word-trotter”, 1999.
9. Premiul al doilea la festivalul national de poezie „Ion Minulescu”, Slatina, 1998.
10. Premiul revistei Poesis si Marele premiu al juriului la festivalul national de poezie „Mihai Eminescu” de la Oravita, 1999.
11. Premiul pentru poezie al Fundatiei Culturale a Bucovinei pe anul 1999.
12. Premiul pentru volum de poezie „Metonimii de word-trotter” acordat de Societatea Scriitorilor Bucovineni si juriul festivalului „Magda Isanos si Eusebiu Camilar”-2000.
13. Marele Premiu la festivalul national de literatură AD VISUM- 2005 pentru volumul “Poemian Rhapsody – Cartea Donei”.
14. Diplomă si premiul pentru participare la Simpozionlul International « Neo-Umanismul si dialogul intercultural » cu un eseu despre Genocidul Armean. Acordat de Asociatia Italienilor din România – RO.AS. IT, 18 iulie 2006.
15. Diplomă si distinctie de participare la Congresul National al Poeziei Române, Botosani 2007 (director Gellu Dorian), pentru un eseu de comunicare, PR si imagine cu tema sanselor a doi scriitori de origine bucovineană actuală, Norman Manea si Matei Visniec, la candidatura pentru Premiul Nobel pentru literatură. Semnatară a Mesajului Congresului, adresat Presedintelui si Primului Ministru ai României, pentru sustinerea culturii românesti.
16. Diplomă si distinctie de participare la CISL 2007 Colocviul International de Stiinte ale Limbajului « Eugeniu Coseriu », Editia a IX-a cu tema « Evolutia si functionarea limbii-perspective normative în noul context european », cu o comunicare intitulată « Marlena Braester – Un errant lucide à travers le pouvoir symbolique du désert. « Oublier en avant/ Uitarea dinainte ».
17. Diplomă si distinctie de participare ca invitat special al Colocviului cu tema « Représentations de l’enfance et de l’adolescence dans les littératures francophones », organisé dans le cadre du projet bilatéral franco-roumain « Mythes et stratégies de la francophonie en Europe, en Roumanie et dans les Balkans », Programme Brâncusi, 13- 14 octobre 2006, Suceava, Roumanie, Université « Stefan cel Mare » de Suceava, Département d’Études Françaises et Université de Paris IV – Sorbonne.
18. Diploma si distinctia de merit pentru participarea la Seminarul international organizat în cadrul Scolii de vară a Universitătii « Stefan cel Mare » din Suceava în parteneriat cu Ro.As. It. si Excelenta Sa Ambasadorul Italiei la Bucuresti, cu tema Dialog prin cultură – dialoguri europene, Suceava, 2006.
19. Zilele Revistei Acolada, Satu Mare, aprilie-mai 2009 (director Radu Ulmeanu, Director adjunct, Gheorghe Grigurcu). Recital de poezie la Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu-Mare.
20. Festivalul Poetilor din Balcani, Brăila, sept. 2009, organizat de Biblioteca “Panait Istrati” din Brăila, Consiliul Judetean Brăila, USR, Uniunea Scriitorilor din Bulgaria si Ambasada Bulgariei la Bucuresti. Recital poetic la Teatrul Tineretului din Brăila.
21. Participare la Colocviul Bibliotecilor organizat de Casa Corpului Didactic din Suceava cu o conferintă despre acad. Basarab Nicolescu.
– Alte distinctii culturale si stiintifice, premii si recompense pentru meritul cultural.

Colaborări, publicatii, altele

– Publică literatură, critică literară, eseu si cronici, interviuri cu personalităti literare, sau recenzii si realizări multimedia de PR, comunicare si marketing cultural în revistele literare românesti, francofone si engleze ca Le Courrier International de la Francophilie, Acolada, Hyperion, Vatra, Convorbiri literare, Poezia, România literară, Steaua , Poesis, Feed-back, Oglinda literară, Ateneu, La Lettre R, Porto-Franco, Familia, Antiteze, Luceafărul, Galateea, Gracious Light, Romanian Times, Asii Români, Stars, Revista ASLRQ,  s.a.

– Publică în mod curent în revistele electronice: Respiro, Romanian Times, Acolada, Agero, NordLitera, Francopolis- Franta, Poezie.ro, Atelier Literar Angela Furtună, Agonia France, Ego-Phobia, Liternet, România culturală ICR, Galateea, Literra, Scrieri românesti, Isro-press- Bună dimineata, Israel, Editions Equivalences (directeur Mr. Adrian Rezus), Citadela, Lettre Internationale.

– Între 2003-2008 a coordonat Departamentului Dialog al revistei Hyperion ( Redactor sef Gellu Dorian ), unde a realizat în parteneriat cu directorul revistei numărul de referintă dedicat celebrării scriitoarei si disidentei Monica Lovinescu la împlinirea vîrstei de 80 de ani (2003), si unde publică interviuri cu: Eugeniu Coseriu, Norman Manea, Matei Visniec, Mihail Gălătanu, Ion Stratan, Mircea A. Diaconu, Angela Marinescu, Lucian Vasiliu, Constantin Hrehor, Ruxandra Cesereanu, Bogdan Suceava (California), Luiza Palanciuc (Paris), Gheorghe Grigurcu, Marlena Braester (Haifa), Nicolae Tzone, Adrian Alui Gheorghe, Alexandru Dohi s.a.

– În parteneriat cu cotidianul Monitorul de Suceava sustine săptămânal, între anii 2005-2008, rubricile de analiză si eseu : 1. Eu-Hope Diversity ( în cadrul Programului de comunicare si PR initiat de autoare la Biblioteca Bucovinei « I.G.Sbiera » privind Educatia antidiscriminare în cadrul procesului de construire a identitătii europene) si 2. Zoom în Europa- rubrică săptămânală de analize si dezbateri privind europenitatea si avatarurile umanitătii în procesul de globalizare.

– Initiatoare si organizatoare, în cadrul Bibliotecii Bucovinei, cu ocazia Zilei Europei 2006, a programului Conferintele Bibliotecii « Bucovina- Un brand al României pentru Uniunea Europeană », în cadrul căruia mediază dialogul dintre intelectuali si Cetate. Au sustinut conferinte : prof.univ.dr. Mircea A. Diaconu, prof.univ.dr. Sanda Maria Ardeleanu, prof.univ.dr. Stefan Băisanu, prof.univ.dr. Mihai Iacobescu, conf.univ.dr. Mariana Boca, Jean Yves Conrad, Cezar Secrieru, prof.univ.dr. Elena Prus, Iléna Lescaut, preot paroh Mandalian Azad, prof. Tania Grimberg, prof. Mihai George Sîrbu, prof.univ.dr. Vasile Demciuc, conf.univ.dr. Sabina Fînaru, dr. Cecilia Popescu Latis s.a.

– În parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune , a fost coordonatoarea pentru Bucovina a Programului european Maraton Literar European (director de program Sorina Manuela Man) – Editia 2007, 9 mai, la Biblioteca Bucovinei.

– În onoarea Integrării României în Uniunea Europeană(care a avut loc la 1 ianuarie 2007), celebrând multiculturalitatea si plurilingvismul, la data de 20 decembrie, în parteneriat cu Universitatea de stat suceveană, cu Biblioteca Bucovinei « I.G.Sbiera », Liceul de Arte « Ciprian Porumbescu », Fundatia Arkhipiavko Timisoara, a initiat si co-organizat în decembrie 2006 Spectacolul extraordinar intitulat IL Puzzle Libre – Cocktail Multicultural, în cadrul căruia scriitoarea a prezentat un Recital Extraordianr de Gală din opera unor mari scriitori ai Europei : Paul Celan, Dante, Eminescu, Sevcenko, Hugo, Claude Vigée, Nichita Stănescu si altii. Alături, un recital din poezie populară românească selectată de scriitoare si interpretată tot de aceasta.

– În anii de după 2002, la Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”, a organizat si promovat multimedia Zilele comemorării Holocaustului si Zile ale comemorării Genocidului Armean, ca si numeroase manifestări culturale de comemorare a victimelor Totalitarismului sovietic din România si Estul Europei. În anul 2008, cu ocazia Zilei Holocaustului din Transnistria, a organizat colocviul Supravietuitorii si Holocaustul, la Biblioteca Bucovinei, unde a prezentat scrieri de Paul Celan si Norman Manea, după întâlnirea publicului cu câtiva supravietuitori ai Shoah. La Școala nr.3 din Suceava, cu aceeasi ocazie, a prezentat un film despre Anne Frank urmat de o conferintă despre călătoria la Amsterdam si un debate al tinerilor participanti.

– Participare la deschiderea simpozionului national prilejuit de lansarea la Suceava a Concursului National de Diaristică „Mihail Sebastian” 4 aprilie 2008, prin conferinta „Despre modernitatea si europenitatea lui Mihail Sebastian” (text publicat si în buletinul ISRO Press- Bună dimineata, Israel), ca si în Hyperion , Agonia.ro.

– Autoare a Programului de Marketing cultural Biblioteca-Mileniul III , lansat în anul scolar 2007-2008 si cu un target de patru ani, al cărui obiectiv este realizarea de parteneriate multiple cu institutii de educatie si cultură având scopul de crestere a difuzării interesului pentru carte, scriitori, literatura română si universală, bibliotecă, edituri, lectură si scris-citit în Cetate, cu tintă preferentială pe publicul tânăr. Modalitatea si metodologia de lucru vizează diversificarea parteneriatelor si a tipurilor de colaborări, workshopuri, programe si domenii culturale de colaborare si transdisciplinaritate. Acest program se implementează în prezent, cu bune rezultate, la Biblioteca Bucovinei si în reteaua de învătământ suceveană. Durata estimată: 2007-2012.

– Activează în miscarea francofonă din România, publicând în limba franceză, participând la seminarii si colocvii internationale, organizând lansări de carte francofonă si lecturi publice din autori francofoni (Luiza Palanciuc, Marlena Braester, Ruxandra Cesereanu, Claude Vigée, Nicole Pottier, Oana Orlea) :

1. « Représentations de l’enfance et de l’adolescence dans les littératures francophones », organisé dans le cadre du projet bilatéral franco-roumain « Mythes et stratégies de la francophonie en Europe, en Roumanie et dans les Balkans », Programme Brâncusi, 13- 14 octobre 2006, Suceava, Roumanie, Université « Stefan cel Mare » de Suceava, Département d’Études Françaises et Université de Paris IV – Sorbonne. Les Actes du colloque. Editura Universitătii Suceava, 2007. pp.15-25

2. Directoare pentru Suceava a Festivalului International de Literatură « Le Printemps des Poètes », editiile 2007, 2009. În parteneriat cu Mme. Nicole Pottier (autoarea traducerilor, a activitătii multimedia de promovare a conceptului si a blogului-revistă literară pentru internet), a initiat revista de literatură a festivalului, intitulată Mon Gavroche Littéraire, 2007.

3. Este realizatoarea Programului de Comunicare si PR în media si pe internet pentru prestigioasa manifestare intitulată Les Journées de la Francophonie à Suceava, 17-22 mars, 2008 (franophoniesuceava2008.over-blog.com) – Coordonatoare : Prof. dr. Elena-Brândusa Steiciuc, Universitatea “Stefan cel Mare” si Prof. Antonia-Violeta Manciu, inspector de specialitate, ISJ Suceava, cu participarea domnului Cosmin Lucău- Dănilă, director al Asociatiei Culturale PRINTEMPS ROUMAIN – PRIMĂVARĂ ROMÂNEASCĂ (Născută în anul 2005 la Lille – Departement du Nord, France, sub directiunea domnului Cozmin Lucău-Dănilă, cercetător stiintific la o cunoscută universitate belgiană, această asociatie are deja un palmares impresionant de realizări în domeniul schimburilor culturale sub formă de colocvii, conferinte, seminarii, spectacole, expozitii, întâlniri, dezbateri si forumuri organizate în Franta si în România. Activitatea acestei asociatii se desfăsoară adesea cu sprijinul Consiliului General din Nord si al Consiliului Judetean Suceava, ca si în parteneriat cu alte asociatii, organizatii, institutii de cultură, personalităti culturale europene cărora m-am alăturat de câtiva ani prin proiecte si ateliere de lucru).

4. Elena Brândusa Steiciuc, La francophonie au féminin, Iasi Universitas XXI – 2007, Avant-propos de Liliane Ramarosoa, « Pour un pacte d’amour avec la langue française : Angela Furtună”, pp. 76 – 90.

Afilieri:
Membră a Asociatiei Jurnalistilor Profesionisti din România.
Membră fondatoare a Asociatiei de Apărare a Limbii Române (sub directoratul savantului Eugeniu Coseriu).
Membră a Asociatiei Scriitorilor Români din Quebec.