Aşa cum orice român ştie din şcoală, printre primele şi importantele nume, manifestări, instituţii culturale din ţara noastră sunt legate de Iaşi. Tot aşa ar trebui să afle că frumosul oraş moldav a rămas o veritabilă Cetate a Culturii şi în prezent.
Peregrinul prin Iaşi se poate convinge foarte repede de acest adevăr.
Semnatara rândurilor de faţă nu mai avea însă nevoie de niciun argument, dar nici nu poate să nu aştearnă pe hârtie pe cele mai recente manifestări culturale – la care a fost martoră şi participant totodată. Se cuvine aşadar să le împărtăşesc şi altora, dorind ca impresiile mele din ultimele zile ale lunii mai să fie şi ele măcar o picătură din oceanul de motive pentru care Iaşul va ieşi câştigătorul marii „bătălii” (citeşte: întrecere), aşa încât să fie desemnat în 2021 Capitală Culturală. Europeană.
Despre ceea ce doresc să relatez în prezentarea aceasta este un eveniment de o anvergură şi amplitudine aproape greu de închipuit. Este vorba despre festivalul „Poezia la Iaşi”, festival internaţional, inclus într-unul mai larg, dedicat educaţiei.
Nouăzeci de poeţi, din cele mai diferite oraşe ale României, dar şi din alte ţări – Franţa, Germania, Israel, Serbia, Rep. Moldova, Ucraina – au fost invitaţi la Iaşi să citească din creaţia lor, dar şi să se cunoască reciproc. Îi amintim, printre alţii, pe Ileana Mălăncioiu, pe Ion Mureşan, Dinu Flămând, Emil Brumaru, Slavco Almăjan, Emil Brumaru, Leo Butnaru, Gabriel Chifu, Valeriu Matei, Adrian Alui Gheorghe, Gellu Dorian, Vasile Tărâţeanu, Dan Anghelescu, Angela Furtună, Clara Mărgineanu etc., dar şi localnicii Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Marius Chelaru, Valeriu Stancu, Daniel Corbu, Valentin Talpalaru, Emilian Marcu etc.
Organizatorii festivalului (Primăria Iaşi, Filiala Iaşii a Uniunii Scriitorilor, Fundaţia „Poezia”, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” cu numeroşi parteneri) au avut în vedere un public larg – elevi, studenţi, dar şi cetăţeni din diverse cartiere ale oraşului. A fost, cu alte cuvinte, adusă Poezia către marele public. Împărţiţi pe grupe, fiecare poet a avut 6-7 recitaluri, în principalele colegii ale Iaşului, la facultăţi ori pieţe publice, fiind însoţiţi de solişti şi dansatori. O întâlnire a artelor – bine gândită – care a făcut posibilă o cale mai uşoară de înţelegere a Cuvântului.
O lectură specială s-a desfăşurat la Chişinău, unde, o parte dintre participanţi a bucurat studenţii şi elevii români de acolo cu poezie românească.
Festivitatea de închidere a festivalului nu putea să aibă loc decât în cel mai sfânt loc al oraşului – în parcul Copou, în vecinătatea teiului eminescian. Acolo, poeţii din alte ţări au primit titlul de „ambasadori ai poeziei”, iar ceilalţi participanţi – pe acela de „Poet al Iaşului”.
Nu pot fi încheiate aceste câteva cuvinte despre festivalul de poezie fără a adresa calde FELICITĂRI tuturor celor care au făcut posibil drumul Poeziei la Iaşi.