Un juriu format din nouă critici literari, votat de Consiliul Uniunii Scriitorilor din România, a ales în fiecare lună, din noiembrie 2015 până în octombrie 2016, Scriitorul lunii, în cadrul unui nou proiect literar al U.S.R.

Criteriile pentru desemnarea Scriitorului lunii au fost următoarele: un scriitor care a publicat o carte de valoare (nouă, antologie, reeditare, opere complete etc.); un scriitor care a împlinit o vârstă semnificativă; un scriitor care a creat un eveniment cultural; un scriitor care conduce o instituţie culturală cu o activitate remarcabilă; un scriitor care s-a bucurat de recunoaştere în străinătate.

Juriul format din Adriana Babeţi, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Eugen Negrici, Irina Petraş, Alex. Ştefănescu, Răzvan Voncu, Mihai Zamfir (preşedinte) i-a desemnat pe următorii scriitori:

Scriitorul lunii noiembrie 2015 – Mircea Cărtărescu, pentru romanul Solenoid (Editura Humanitas);

Scriitorul lunii decembrie 2015 – Ana Blandiana, pentru traducerea volumului său, Patria mea A4 (Editura Humanitas), în cinci limbi străine: engleză, spaniolă, catalană, italiană și poloneză;

Scriitorul lunii ianuarie 2016 – Gheorghe Grigurcu, pentru ansamblul operei sale;

Scriitorul lunii februarie 2016 – Gabriel Dimisianu, pentru opera sa critică și pentru împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani;

Scriitorul lunii martie 2016 – Radu Cosașu, pentru volumul Viaţa ficţiunii după o revoluţie (Editura Polirom);

Scriitorul lunii aprilie 2016 – Matei Vișniec, cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani;

Scriitorul lunii mai 2016 – Livius Ciocârlie, pentru volumul Urmare și sfârșit (Editura Tracus Arte);

Scriitorul lunii iunie 2016 – George Bălăiță, pentru volumul Învoiala (Editura Polirom);

Scriitorul lunii iulie 2016 – Ioan Es. Pop, pentru volumul arta fricii, cu 15 desene de Aurel Vlad, Editura Charmides, 2016;

Scriitorul lunii august 2016 – Ovidiu Genaru, pentru volumul Terapia cu îngeri (Editura Junimea);

Scriitorul lunii septembrie 2016 – Andrei Oișteanu, pentru volumul Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură (Editura Polirom).

Scriitorul lunii octombrie 2016 – Mircea Mihăieș, pentru volumul Ulysses, 732. Romanul romanului (Editura Polirom).

La Gala desfășurată la Iași, pe 4 noiembrie 2016, în prezența Președintelui U.S.R., Nicolae Manolescu, și avându-l ca moderator pe Constantin Chiriac, a fost anunțat rezultatul jurizării finale.

Scriitorul anului este Mircea Mihăieș, pentru volumul Ulysses, 732. Romanul romanului (Editura Polirom).

Organizatori au fost Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Primăria Municipiului Iași, Fundația Culturală Poezia Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași.