Joi 20 mai 2021 a plecat la cele veșnice  maestrul Constantin Popa, actor-societar al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, scriitor, profesor doctor al Universității Naționale de Arte ”George Enescu” din Iași.

Născut în comuna Cozia, județul Iaşi, pe data de 10 martie 1936, Constantin Popa, poet si dramaturg, a debutat editorial în 1976 cu volumul de versuri Preţul alegerii,  Ed. Junimea. Au urmat volumele  de versuri: Cuvinte învinse, Ed. Junimea, 1978; Perioada de instrucţie, Ed. Junimea, 1981; Împăcarea cu Faust, Ed. Junimea, 1986; Şcoala de îngeri, Ed. Junimea, 1991; Teroarea clepsidrei, Ed. Cronica,1996; Donatorul de umbră, Ed. Junimea, 2000; Sertarul cu emoţii, Ed. Junimea, 2006, Crescătoria de clipe, 2011.

„Eu întâi am scris poezie și mai apoi dramaturgie, dar un debut subs­tanțial a fost în ordinea lor inversă.(…) Și dramaturgia și poezia au fost pentru mine căutarea unui alt mijloc de ex­presie, de comunicare, decât cel pe care-l foloseam ca actor”, mărturisea Constantin Popa.

Ca dramaturg a debutat în 1975 cu Hora întreruptă, Ed. Casa de creație. În 1996 publică volumul Maşina de vânt , Ed. Cronica, cu piesele: Calul Verde, Regulamentul de bloc, Maşina de vânt şi Cavou Bar. În 2013 publică Salonul nr. 6 Bis, Editura 24 Ore.

A colaborat la revistele: Cronica, Convorbiri literare, Gazeta literară, Teatrul şi Dacia literară.

Pentru activitatea sa scriitoricească, Constantin Popa a primit Premiul de excelență, acordat de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, 2007.

În semn de apreciere a întregii activități şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului, i se  conferă Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (2004).
În 2019, a fost premiat în cadrul  celei de a doua ediții a „Valorilor Iașului, Valorile României”.

Prin plecarea la cele veșnice, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași a pierdut o voce de excepție a poeziei și dramaturgiei românești contemporane. Dumnezeu să îl odihnească în pace!