Vineri, 4 noiembrie 2016, de la orele 17,00, la Sala Chopin, Palas Iaşi are loc ediţia I a GALEI „SCRIITORII ANULUI”, patronată de Uniunea Scriitorilor din România şi de Primăria Municipiului Iaşi, organizată de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi în parteneriat cu Fundaţia Culturală Poezia Iaşi şi Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi.

Premiile vor fi acordate în prezenţa preşedintelui USR Nicolae Manolescu, a Juriului de acordare a premiilor Scriitorii anului, a membrilor Comitetului Director şi a preşedinţilor tuturor Filialelor USR din ţară. Alături de premiile Scriitorul lunii, se va acorda în cadrul Galei şi premiul Scriitorul anului. Reamintim că un juriu format din nouă critici literari, votat de Consiliul Uniunii Scriitorilor din România, a ales în fiecare lună, din noiembrie 2015 până în octombrie 2016, Scriitorul lunii. Criteriile pentru desemnarea Scriitorului lunii au fost: scriitorul care a publicat o carte excepţională (nouă, antologie, reeditare, opere complete etc.); scriitorul care a împlinit o vârstă rotundă semnificativă; scriitorul care a creat un eveniment cultural deosebit; scriitorul care conduce o instituţie culturală cu o activitate remarcabilă; scriitorul care s-a bucurat de recunoaştere în străinătate. Juriul este format din Adriana Babeţi, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Eugen Negrici, Irina Petraş, Alex. Ştefănescu, Răzvan Voncu, Mihai Zamfir (preşedinte).

Cei 12 scriitori nominalizaţi sunt:

Scriitorul lunii noiembrie 2015

MIRCEA CĂRTĂRESCU, pentru romanul Solenoid (Editura Humanitas)

 

Scriitorul lunii decembrie 2015

ANA BLANDIANA, pentru traducerea şi publicarea volumului său, Patria mea A4 (Editura Humanitas)la edituri de prestigiu din străinătate

 

Scriitorul lunii ianuarie 2016

GHEORGHE GRIGURCU, pentru ansamblul operei sale

 

Scriitorul lunii februarie 2016

GABRIEL DIMISIANU, pentru opera sa critică şi pentru împlinirea vârstei de 80 de ani

 

Scriitorul lunii martie 2016

RADU COSAŞU, pentru volumul Viaţa ficţiunii după o revoluţie (Editura Polirom)

 

Scriitorul lunii aprilie 2016

MATEI VIŞNIEC, cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani

 

Scriitorul lunii mai 2016

LIVIUS CIOCÂRLIE, pentru volumul Urmare şi sfârşit (Editura Tracus Arte)

 

Scriitorul lunii iunie 2016

GEORGE BĂLĂIŢĂ, pentru volumul Învoiala (Editura Polirom)

 

Scriitorul lunii iulie 2016

IOAN ES. POP, pentru volumul arta fricii, cu 15 desene de Aurel Vlad, Editura Charmides, 2016

 

Scriitorul lunii august 2016

OVIDIU GENARU, pentru volumul Terapia cu îngeri (Editura Junimea)

 

Scriitorul lunii septembrie 2016

ANDREI OIŞTEANU, pentru volumul Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură (Editura Polirom)

 

Scriitorul lunii octombrie 2016

MIRCEA MIHĂIEŞ, pentru volumul Ulysses, 732. Romanul romanului (Editura Polirom)

 

Gala „Scriitorii anului” va fi moderată de domnul Constantin Chiriac – Director general, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Preşedinte, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

 

 

SCRIITORI ÎN ŞCOLI ŞI RECITAL EXTRAORDINAR CONSTANTIN CHIRIAC

Gala „Scriitorii anului” va debuta joi, 3 noiembrie 2016, cu întâlniri ale scriitorilor cu elevii ieșeni, în cadrul acţiunii Scriitori în şcoli, organizată de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, în parteneriat cu Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România şi Fundaţia Culturală Poezia Iaşi. Astfel, Dan Cristea, Răzvan Voncu, Gabriel Chifu și Adi Cristi se vor întâlni cu elevii Colegiului Naţional „Emil Racoviţă”, iar Daniel Cristea-Enache, Eugen Negrici, Horia Gârbea și Cassian Maria Spiridon vor fi prezenţi la o întâlnire cu elevii Colegiului Naţional „C. Negruzzi”.

De la ora 17, la sediul Filialei Iaşi a USR va avea loc şedinţa Juriului de acordare a premiilor Scriitorul lunii pentru deliberări şi nominalizarea Scriitorului anului. Totodată, se va desfăşura şedinţa lărgită a Comitetului Director a Uniunii Scriitorilor din România.

La Ateneul Tătăraşi, de la ora 17, Constantin Chiriac va susţine recitalul extraordinar Domnule şi frate Eminescu.