Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură a Municipiului Iaşi “Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, şi Uniunea Scriitorilor din România dau startul celei de-a VIII-a ediţii a proiectului cultural „Gala Scriitorii Anului”. Evenimentul se va deshide cu un maraton de lecturi publice a unor importanţi scriitori români contemporani, participanţi la ediţia din acest an a „Galei Scriitorii Anului”.
Astfel, joi, 2 noiembrie 2023, începând cu ora 16:00, la Muzeul Municipal „Regina Maria” Iaşi, iubitorii ieşeni de poezie îi vor putea asculta în recitaluri inedite pe poeţii: Mircea Bârsilă, Gabriel Chifu, Costică Ciocan, Aurora Ciucă, Adi Cristi, Vasile Dan, Nichita Danilov, Horia Gârbea, Emilian Marcu, Ion Mureşan, Andreea Iulia Scridon, Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu, Varujan Vosganian şi Florina Zaharia. Amfitrionul evenimentului va fi managerul instituţiei de cultură, Aurica Ichim, iar moderatorul maratonului poetic va fi Adi Cristi, unul dintre cei care în 2016 au iniţiat „Gala Scriitorii Anului”.
Vineri, 3 noiembrie 2023, ora 12, la sediul Societății de Medici și Naturaliși Iași (B-dul Independenței nr.16) va avea loc lansarea cărții Marea carte a uitării, autor Gabriel Chifu. Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, prof. univ. dr. Vasile Spiridon și de scriitorul și eseistul Cristian Pătrășconiu. Amfitrion: Eugen Târcoveanu.
“Marea carte a uitarii (uitarea care-nchide-n scrin cu mâna ei cea rece evenimente şi destine) este deopotrivă o Mare carte de invățătură, în care nu e vorba doar de personaje și de întâmplări fictive, ci de noi toţi, oameni reali, fie că am trăit în acea epocă și într-un loc asemănător, fie că ne-am născut mai târziu şi într-un loc diferit (situaţie care va deveni în viitor absolut normală pentru toți cititorii), fiindcă noi toți avem de învățat din lecțiile istoriei. Cu atât mai mult, cu cât ceea ce citim nu este o pagină de istorie, ci un roman, și încă unul excepţional, în care imaginația potențează semnificația faptelor și le imprimă un caracter de universalitate de care niciunul dintre noi nu e neapărat conștient când le trăiește sau când îi sunt relatate de o străină gură. În pofida pesimismului autorului de la sfârşit, îi citim romanul ca să învăţăm să nu uităm.” NICOLAE MANOLESCU.
„Gala Scriitorii Anului” va avea loc vineri, 3 noiembrie 2023, ora 18, Sala Mozart, Palas Mall.
Proiectul  „Gala Scriitorii Anului”, în care vor fi premiaţi „Scriitorii lunii” pentru perioada noiembrie 2022 – octombrie 2023, precum şi „Scriitorul Anului” este co-finanțat de Ministerul Culturii și Primăria Municipiului Iași, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi”.