in colaborare cu
Fundatia & Cenaclul “Impreuna” ,
Cenaclul “Ion Chiric”CCSG,
Uniunea Scriitorilor din Romania, Filiala Iasi
“Atelierele de creatie ale poetei Angela Baciu”
Organizeaza cu ocazia
“ Zilei Internationale a Varstnicilor “
evenimentul cultural-artistic,
“ARTA DE A IMBATRANI FRUMOS”
In data de 02 octombrie, ora 10.30
Locatia: Libraria “Donaris”, Str.N.Balcescu, Nr.26, Bl.A 4, parter
Din program:
– Eleganta si culoare la varsta intelepciunii – Vatafu Marietta – eseu
– Bucuria de a trai depinde numai de noi – Isofache Tossy – eseu
– Bucuria de a trai depinde numai de noi – Isofache Tossy – eseu
– Chemarea anilor din tinerete – Popa Mihaela – eseu
– Nostalgia toamnei – Tenie Ioana – proza si poezie
– Ma bucur de viata din toate puterile – Preda Aglaia – poezie, muzica si proza
– Mai intoarce doamne roata – Zorila Elena – moment folcloric
– Activitate si miscare – tinerete fara batranete
– Rotaru Paul – poezie si eseu
Evenimentul face parte din Proiectul “CCSG – 44 de ani de existenta”
Multumim Librariei “Donaris” pentru gazduire.
Moderator/initiator proiect: Angela Baciu – scriitor, consilier cultural
Director CCSG: ec. Ovidiu Ioan Manole
Va asteptam! Intrarea libera!
“Oamenii intra intr-o varsta de aur tocmai cand, macar pentru o clipa, au uitat de aur” (Gilbert Keith Chesterton)
***
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie.Cu această ocazie, Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populație ne reamintește cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii ne putem aminti de cunoscutul proverb “Cine n-are bătrâni să-și cumpere”.
“Societățile trebuie să asigure creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. Acest lucru este cu atât mai important în timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viață și care să promoveze solidaritatea între generații”, subliniază reprezentanta ONU.
“Trăim mai mult și suntem mai sănătoși decât am fost vreodată, ceea ce este una dintre realizările majore ale umanității”, consideră Thoraya Ahmed Obaid, însă demografii nu se feresc să atragă atenția asupra îmbătrânirii populației Globului.
Potrivit unui studiu realizat în anul 2006, și România se confruntă cu o problemă demografică. Populația României a scăzut cu un milion de persoane din anul 1992, iar până în anul 2020, specialiștii se așteaptă ca numărul populației să scadă cu 2 milioane de locuitori. De asemenea, rata natalității a scăzut și în același timp numărul persoanelor tinere, de la un procent de 22, 7% în 1992, la un procent de 15, 9% în anul 2005. Pe de altă parte însă, numărul persoanelor bătrâne de peste 65 de ani a crescut de la 11%, rata înregistrată după Revoluție, la 14%. Datele sunt furnizate de către siteul Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței, în concordanță cu interesul pe care îl afirmă Uniunea Europeană pentru acest subiect.
Uniunea Europeană se confruntă cu același gen de probleme demografice. În 2003, creșterea naturală a populației a fost de numai 0,04% pe an și toate noile state membre, cu excepția Maltei și Ciprului, s-au confruntat cu o scădere de populație. Natalitatea este mult sub nivelul de 2,1 copii/femeie, care ar putea asigura echilibrul sporului natural.
(sursa: Wikipedia)
va asteptam, cu respect,
Angela Baciu