Stimaţi colegi,

Uniunea Scriitorilor din România Filiala Iași vă invită marți, 13 octombrie 2015, începând cu orele 12 în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași, la lansarea volumului VIRGIL NEMOIANU – 75,apărut la Editura Timpul, 2015. În prezența domnului Virgil Nemoianu, vor vorbi despre  carte Antonio Patraș, Mircea Platon și Cassian Maria Spiridon.

În continuare, va fi lansat volumul bilingv Nuanțe/Nuances, de Vladimir Queiroz, traducere Ana Vrăjitoru, Editura Timpul, 2015.  Prezintă: Cassian Maria Spiridon și Marius Chelaru. Cu această ocazie, autorul va susține o lectură publică.

Președinte USR Filiala  Iași,
Cassian Maria Spiridon

 

afis final nemoianuVirgil Nemoianu, personalitate remarcabilă, contributor semnificativ la viaţa culturală şi literară contemporană românească, colaborator permanent al revistei ieşene de prestigiu naţional „Convorbiri literare”.

Virgil Nemoianu este eseist, critic literar, filozof al culturii și pedagog american născut în România. Deși este etichetat, în general, ca un specialist în literatură comparată, în realitate activitatea sa intelectuală acoperă un domeniu mult mai larg de preocupări și realizări. Alegând la începutul carierei sale academice în mod deliberat o scriitură plasată la nivelul orizonturilor intelectuale ale unui Goethe și Leibniz, a continuat să mențină acest nivel spiritual înalt în toate cărțile sale. Fiu de avocat, Nemoianu a dat în 1956, după absolvirea „Liceului Titu Maiorescu” (actualmente „Liceul I.L. Caragiale”), examen de admitere la Facultatea de Medicină a Universității din București, dar nu a reușit. Pe baza notelor acestui examen s-a transferat la Facultatea de Limbi Străine (secția germană-engleză) a aceleiași Universități prin transfer admis de Ministerul Învățământului. După terminarea facultății în 1961 a lucrat timp de un an ca redactor de limbi străine la Editura Academiei, iar apoi, tot un an, ca redactor la secția externă a revistei „Contemporanul”. Din 1964 până în 1975 (când rămâne în SUA) a lucrat ma întâi ca asistent și apoi ca lector la catedra de limbă engleză a Facultății de Limbi Străine a Universității din București. Între 1969-1971 studiază la University of California din San Diego, unde își ia doctoratul cu teza „The Growth and Uses of the Idyllic Model in Literature (England, France, Germany)”. În prezent deține catedra specială „William J. Bayron Distinguished Professorship” la Universitatea Catolică din capitala Statelor Unite.

A mai predat la Universitățile din București, Londra, Cambridge, Amsterdam, Cincinnati și Berkeley (California), a ținut conferințe și a prezentat comunicări la circa 50 de universități din Europa și din America de Nord. Este autorul a peste 15 cărți și 600 de articole și recenzii apărute în România, Elveția, Anglia, Statele Unite,Olanda, Canada, Germania, Ungaria și în alte țări.

Domeniile sale de specialitate sunt romantismul european, teoria literaturii și istoria intelectuală a secolelor al XIX-lea și al XX-lea. A publicat două lucrări literare: Simptome (1968) (roman) și Arhipelag interior (1994) (autobiografie). Deține titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Cluj. Între 1979 și 1994, a fost director al programului de literatură comparată la Catholic University of America, iar între anii 1989 și 1991, prorector-asociat al aceleiași universități.

A publicat mai multe volume, printre care: Îmblânzirea Romantismului (The Taming of Romanticism) (Harvard, 1985), în care lansează conceptul de romantism Biedermeier ce definește forma în care curentul se adaptează în Balcani, studiu fundamental pentru cei care cercetează romantismul (ed. românească, editurile Polirom, Curtea Veche).

În 1989, publică volumul A Theory of the Secondary. Literature, Progress, and Reaction (O teorie a secundarului. Literatură progres și reacțiune) la prestigioasa editură americană „The Johns Hopkins University Press” (1989) A editat împreună cu Robert Royal o colecție de eseuri, Canons la John Benjamins (Amsterdam and Philadelphia).

 

 

AFIS IASI VLADIMIRVladimir Queiroz s-a născut la 9 decembrie 1962 în Feira de Santana, Brazilia.

A absolvit Facultatea de Inginerie Chimică la Universitatea Federală Bahia, cu specializare în inginerie petrolieră.

A semnat numeroase lucrări tehnice din aria producţiei petroliere.

A primit. Premiul Qualidade Bahia 1998 acordat de Federaţia Industriilor din Bahia cu o lucrare despre conservarea energiei în unităţile industriei petrolului.

Membru corespondent al Academiei de Litere şi Arte din feira de Santana (ALAFS).

Membru al centrului de iteratură şi Cultură Lusofonă şi Europeană al Facultăţii de Litere a Universităţii din Lisabona.

Membru al Asociaţiei Internaţionale de Paremiologie Tavira, Portugalia.

 

Opera: Seres & Dizeres (PÓRTICO), 1996, Terracota (poemas) (AS LETRAS DA BAHIA), 2001, Infantilis (poemas) e ABCDito e Outros Ditos Mais:    curiosidades sobre provérbios e expressões populares (EGBA), 2003, Apokálupsis do Sertão (poemas) (LURIPRESS), 2006, Luminescência (poemas) (EGBA), 2008, lnstinto (poemas) (EGBA), 2010, Alcatruz (poemas) (EGBA), 2011, Nuances (poemas) (EGBA), 2012.

 

Participă la numeroase proiecte şi evenimente internaţionale dedicate Poeziei:

2005 –Poesia na Boca da Noite com José Inácio Vieira de Melo – Salvador (BA) – entrevista

2010 – Projeto Bate-papo Literário com Jackson Costa – entrevista

2011 – Projeto Praça de Cordel e Poesia – Bienal do Livro da Bahia (BA) – entrevista

2011 – Bienal do Livro da Bahia – Praça de Cordel e Poesia

2012 – Projeto Fazer Poesia na Bahia (FUNCEB) – Salvador (BA) – entrevista

2012 – Apresentação do livro Alcatruz em Feira de Santana-BA

2012 – Apresentação do livro Alcatruz na Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa

2012 – Apresentação do livro ABCDito e Outros Ditos Mais, durante o sexto Colóquio Internacional sobre Provérbios em Tavira, Portugal.

2012 – Apresentação do livro Nuances na Biblioteca Nacional de Portugal em Lisboa.

2012 – Lançamento do livro Nuances na Academia de Letras da Bahia.

2012 – Projeto Compartilhando Culturas – entrevista com Goulart Gomes

2013 – Participação da Bienal do Livro da Bahia – Praça de Cordel e Poesia

2013  – Participação do Projeto Leituras Públicas – FUNCEB

2013 – Apresentação do livro Nuances em Sintra, Portugal

2013 – Apresentação do livro Nuances no Centro de Cultura e Arte da UEFS – Feira de Santana – BA

2013 – Apresentação do livro Nuances na 6a Feira do Livro de Feira de Santana -BA

2013 – Apresentação do livro Nuances na Feira Internacional do Livro de Pernambuco – FLIPORTO

2014 – Participação da mesa sobre Criação Literária na UNICOLOMBO (Fundación Universitaria Colombo Interncional, durante o XII Parlamento Nacional de Escritores da Colômbia, em Cartagena de Índias (Colombia)

2014 – Participação da mesa temática A poesia moderna: convergências e rupturas, na Festa Literária de Euclides da Cunha – Bahia

2014 – Aprovação do livro Nuances para publicação e distribuição em Portugal pela Chiado Editora.l

2014 – Aprovação pela Fundação Biblioteca Nacional da tradução do livro Nuances para a língua romena.

2015 – Publicação do livro Nuances em Portugal pela Chiado Editora.

2015 – Previsão de lançamento de novo livro de poemas