Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina – Filiala Iași și  Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași vă invită sâmbătă, 29 februarie 2020, ora 11, la lansarea cărții Cocota de cauciuc negru. Carte oprită la lectură fetelor cuminți și snobilor pudibunzi, autor Vasile Diacon. Apărută la Editura Cronedit, cartea este prefațată de cunoscutul universitar ieșean Nicolae Crețu (Sex și umor?) și conține desene semnate de apreciatul grafician și pictor bucovinean Radu Bercea.

Vor vorbi despre carte: N. Crețu, Radu Bercea, Valeriu Stancu, Daniel Corbu, Adi Cristi, Liviu Apetroaie, Mihai Batog-Bujeniță, Constantin Mănuță, Emilian Marcu, Horia Zilieru. Moderatorul întrunirii: prof. Victor Iosif.

Evenimentul  va avea loc în aula Bibliotecii Centrale Universitare „M. Eminescu”.

 

****

Proza lui Vasile Diacon, fără veleitare pretenții literaturizante, iese din intuirea unei realități mai curând sociologice și psihosociale, proprie unor atare culise ale sexualității, distincte față de mai vechea („tradiționala”?) instituție a bordelului, ca și față de mai noile forme, atât de „inventive” și stimulate de tehnologiile „comunicării”, de business în domeniul a ceea ce anglofonii n-au întârziat să eticheteze drept sexonomics (economie a sexului). Altfel spus, un mod al „branșei”, dar în nota unei diletante débrouillardise, foc de… „isteață”, șmecheră și alunecoasă, ba chiar, peste toate astea, înzestrată, aș zice, și cu o anume doză de miticism (aici în feminina lui versiune „sexy”), un întreg mănunchi de „semnalmente” asociate intratextualei imagini a „cocotei”. (Nicolae Crețu)