Vineri, 10 noiembrie 2023:

 

  • Premiile anuale ale Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România

 

Acțiunea va debuta la ora 12 cu vernisajul a două expoziții de arte vizuale: Confesiuni, Stefana Roxana Stoica, în Galera Absida și Dincolo de zid, autor Radu Doru Luca. De la ora 13 în sala ”Mihai Ursachi”, va urma o prezentare de carte a colegilor noștri din R. Moldova: Silvia Goteanschii – „Celule stem”; Nicolae Leahu – „Onomasticon”; Arcadie Suceveanu – „Terasa galbenă”; Teo Chiriac – „Sufletul meu de până la Big Bang”; Anda Vahnovan – „Sârme”; Iulian Fruntașu – „Donatello, asasinul lui Putin”; Val Butnaru – „Spinoza. Capricii”. Cărțile vor fi prezentate de Teo Chiriac și de Val Butnaru. După prezentare volumelor colegilor de peste Prut va urma festivitatea de acordare a premiilor Filialei Iași a USR pentru cărțile apărute în anul 2022. Juriul, format din Mircea A. Diaconu – președinte, Gellu Dorian și Dragoș Cojocaru – membri, va anunța câștigătorii. De la ora 13.30 vor fi prezentate cărțile Ciprian Porumbescu. În marginea imperiului, autor Mircea A. Diaconu și Să lupți împotriva morții, autor Gellu Dorian. La ora 14 Comitetul de Conducere al Filialei Iași a USR  va anunța premiile acordate de comitet, respectiv: Premiul de Excelență,  Premiul Opera Omnia, Premiul Cartea Reprezentanței, Premiul „Cezar Ivănescu” și Premiul de debut. Premiile anuale ale Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România  sunt organizate în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Iași. Finanțatori: Primăria Municipiului Iași și Palas Mall.

 

  • Lansare de carte

 

De la ora 16, la Editura Junimea (Parcul Copou) va avea loc lansarea volumelor: SPARRING PARTNER (poezie, ediție bilingvă) autor Gabriela Chiran și O SĂGEATĂ ARZÂND. ISTORII DE FAMILIE ȘI ALTE AMINTIRI, autor Horia Gârbea.

„Un nou volum de poezie al Gabrielei Chiran este o bucurie promisă și așteptată. Cunoscuta poetă ieșeană își întregește creația cu o versiune în limba engleză a versurilor sale. Poeta își caută „dublul”, partenerul de antrenament  (Sparring Partner) liric și existențial. El este personajul meu/ căruia îi cânt în duet cu piaf/ îi spun poezii al căror autor este el/ îi țin o lecție despre tandrețea mascată a ploii. Acest alter ego al poetei este tocmai eul său liric pe care ni-l oferă cu abilitate scripturală și cu tandrețe”. (Horia Gârbea)