Stimaţi colegi,

În urmă cu 5 ani, mai exact pe data de 26.04.2018, am avut onoarea de a fi reales de d-voastră în fruntea Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România. Votul acordat de dumneavoastră m-a onorat, obligîndu-mă în acelaşi timp să îmi asum, încă o dată, această înaltă responsabilitate.

Acești 5 ani nu au fost ușori pentru nimeni. Așa cum știți cu toții, am traversat o perioadă grea. Pandemia care a debutat în România la începutul anului 2020 ne-a îngreunat drumul, fiind nevoiți să anulăm multe din acțiuni, iar timp de mai bine de doi ani am desfășurat evenimentele online. Ne-am adaptat  din mers la tehnica modernă, am învățat și am mers mai departe, încercând să fim tot mai aproape de dumneavoastră prin evenimentele organizate. Restricțiile impuse de pandemie nu ne-au îndepărtat. Premiile Filialei Iași a USR s-au acordat anual, am reușit editarea volumului LA CENTENAR, O PRIVIRE ASUPRA PROZEI ROMÂNE în 2021, după ce în 2020 a avut loc online colocviul cu același nume, iar în 2019 am lansat volumele UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA – FILIALA IAȘI LA 70 DE ANI și LA CENTENAR, O PRIVIRE ASUPRA POEZIEI ROMÂNE,  am organizat Zilele Revistei Convorbiri Literare, lansări de cărți, colocvii etc.

Am anulat însă Salonul Scriitorilor, care a debutat în 2019 și s-a bucurat de succes, Moș Crăciun la Scriitori, alte acțiuni de tradiție, colocvii importante etc., de asemenea acțiuni pe care le-am reluat în acest an.

Așa cum spuneam, în toată perioada pandemiei noi am fost aproape de colegii noștri. Nu doar prin acțiunile organizate ci și  prin faptul că am avut program normal de lucru. Totodată ne-am interesat de soarta fiecăruia, făcând adrese la Primăriile din Iași, Bălțați,Țigănești,Timișoara, Botoșani, Galați, Independența, Oancea, Corod, Brăila, Piatra Neamț, Câmpulung, Târgu Neamț, Suceava, Bălcăuți, Vaslui pentru a sprijini scriitorii filialei noastre care aveau nevoie de ajutor.

În ciuda neajunsurilor pricinuite de pandemie, dintre obiectivele pe care ne-am propus să le împlinim, marea majoritate s-a realizat și am reușit implementarea de noi proiecte:

  • Biblioteca Filialei crește pe zi ce trece, astfel încât am ajuns să avem în biblioteca noastră un număr de peste 6000 de tiluri de carte; cărți semnate de colegi din filială.
  • Site-ul Filialei este operaţional, chiar dacă a fost piratat de hackeri, l-am refăcut într-un timp record, reușind să refacem baza de date. Site-ul este întreţinut şi actualizat permanent şi conţine toate noutăţile vieţii Filialei, anunţuri privind lansările de carte sau evenimentele organizate, premiile obţinute de membrii noştri şi tot ceea ce priveşte activitatea editorială şi literară pe care membrii doresc să o împărtăşească. Numărul mare de vizitatori ai site-ului nu poate decât să ne bucure. E o dovadă că suntem „urmăriți”, în sensul bun al cuvântului.
  • Casa cu Absidă, aflată în plin proces de transformare, este un loc frecventat, o prezenţă culturală vie în Iaşi, unde au solicitat să-şi lanseze cărţi şi colegi din alte oraşe decît cele moldave. Trebuie să subliniem buna colaborare şi parteneriatele avute de Filiala Iaşi a USR cu Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, cu Fundația Culturală FeedBack, Asociația Artiștilor Plastici, Editura Cartea Românească Educațional, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Asociația Revista Convorbiri Literare, Asociația „Vespasian V. Pella”, Revista Poezia, Revista Însemnări ieșene, TeleMoldova, Prima Tv Iași, TvApollonia, TVR Iași, Radio Iași, Bună Ziua Iași, 24 ORE, în organizarea de acțiuni și în promovarea scriitorilor membri ai filialei.
  • Am reuşit, anual, din sponsorizări, să finanţăm premii pentru cele mai bune cărţi ale colegilor noştri.

Pe lîngă premiile prevăzute în Statutul USR 2013, așa cum știți, Comitetul de conducere al Filialei a instituit totodată acordarea unor premii suplimentare, de care s-au bucurat, în general, scriitori din filiala noastră cu o activitate literară prestigioasă. Multumim Primăriei Municipiului Iași, Palas Mall și Universității Apollonia, partenerii noștri de nădejde, pentru sprijinul acordat.

  • La propunerea Comitetului de Conducere al Filialei Iași a USR, Primăria Municipiului Iași a acordat titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI IAȘI scriitorilor: Ioan Holban, Mircea Radu Iacoban, Ştefan Afloroaei, Ioana Diaconescu, Eugen Munteanu, Elvira Sorohan, Nichita Danilov, Valeriu Stancu și Gellu Dorian.
  • Începând cu luna ianuarie 2022, pe site-ul filialei Iași, www.uniuneascriitorilorfilialaiasi.ro, și pe youtube sunt prezentate, în format video, cele mai noi apariții ale scriitorilor membri ai Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România. La rubrica „Cărțile săptămânii” au fost prezentate până acum peste 300 de cărți.
  • Am redefinit Salonul Scriitorilor, gîndit inițial cu o frecvență anuală, prin a-l transforma într-un eveniment lunar conectat la cerințele momentului.
  • Preocupați fiind de tânăra generație, am încercat să apropriem tinerii de viața scriitoricească, implicându-ne în programul Școala Altfel.
  • Nu am rămas indiferenți la tragedia din 6 februarie 2023, când un cutremur a lovit Turcia și Siria. Ne-am alăturat Uniunii Artiștilor Plastici, fiind unul dintre partenerii acțiunii „Sub același cer” , o licitație de artă organizată pentru a sprijini victimele cutremurelor din Turcia și Siria.

 

Țin să mulţumesc membrilor Comitetului Filialei: Adi Cristi, Gellu Dorian, Marius Chelaru, Ioan Holban, care mi-au fost constant alături și m-au sprijinit la îndeplinirea obiectivelor prezentate. Am fost cu adevărat o echipă care sper că va primi votul dumneavostră și astfel să continuăm în aceeași manieră activitățile Filialei.

Între obiectivele la care am conlucrat se numără şi discutarea dosarelor de primire în USR – şi nu au fost puţine – circa 181, din care 52 au fost respinse de Comitetul nostru. Din 129 dosare propuse de noi Comisiei de Validare, 45 au fost admise.

 

Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor are la această dată 283 de membri: 156 din Iași, 24 din Botoșani, unde avem și Reprezentanță, coordonată de Gellu Dorian, 11 din Galați-Tecuci – și aici avem Reprezentanță coordonată de Sterian Vicol, 16 din Piatra Neamț, Reprezentanța de aici fiind coordonată de Cristina Livescu, 19 din Suceava – Reprezentanță coordonată de Mircea A. Diaconu, 16 din Vaslui, Reprezentanță coordonată de Theodor Codreanu. Mai avem scriitori din București, Bacău, Arad, Timișoara, Ploiești, Tg. Mureș, Brașov, Bistrița. Un număr de 17 scriitori membri ai filialei noastre locuiesc peste hotare: Germania, Franța, Israel, SUA.

Conform legii, din cei 283 de membri, în jur de 180 primesc indemnizaţie de pensie, alţi 9 primesc indemnizaţie de merit. Avem 12 colegi suspendaţi pentru neplata cotizaţiei (conform Statutului USR 2013).

 

La sediul Filialei au fost realizate numeroase îmbunătăţiri pentru o mai bună utilizare a spaţiului în care ne desfăşurăm activitatea.

Menţionez că sursele financiare pentru aceste modificări şi, în general, pentru toate activităţile au fost atrase de noi, Filiala Iaşi. Cred că oricare dintre dumneavoastră, care a trecut pe la sediul USR Iaşi, a observat schimbarea profundă de formă şi conţinut realizată în ultimii ani.

Trebuie să vă mai mărturisesc că în luna ianuarie 2023 am fost puși în fața unei alegeri, în ceea ce priveste Casa cu Absidă. Legiuitorul a găsit de cuviință să ne interzică să culegem fructe civile de pe urma imobilului. Ni s-a pus în vedere: ori dați imobilul înapoi, dacă rămîn chiriașii, ori renunțați la chiriași și vă păstrați clădirea. Noi am ales fără nicio ezitare păstrarea imobilului și găsirea unor surse de finanțare alternative. E greu, dar nu imposibil. Vom face față și acestei situații. Am găsit oameni de bine care au înțeles importanța acțiunilor noastre și ne-au susținut/ne susțin prin sponsorizări și donații. Aș aminti aici Roca Business Processes, BEJ Cezar Andrei &Nechifor Ionela, cabinet avocat Turcu Constantin Daniel.

 

Garabet Ibrăileanu spunea că „în orice bibliotecă, scriitorii în viaţă alcătuiesc o minoritate infimă; marii cititori stau toată viaţa de vorbă cu morţii”. Cu regret trebuie să vă spun că în aceşti ultimi cinci ani au plecat dintre noi, pentru totdeauna, 36 de colegi pe care îi pomenim cu întristare:

2018: Ștefan Oprea, Leonard Gavriliu, Ion Gheorghe Pricop,  Cristian Simionescu

2019: Sabina Fînaru, Andreas Rados, Traian Diaconescu, Radu Tătărucă, Leonida Maniu

2020: Vasile Popa Homiceanu, Miron Kiropol, Florin Faifer, Eugen Dimitriu, Cristina – Anca Ciubotaru, Stere Bucovala,Lucreția Andronic

2021: George Popa, Iancu Grama, Constantin Popa, Gheorghe Simon, Constantin Mănuță, Constantin Simirad, Val Panaitescu, Viorica S. Constantinescu,Carmen Veronica Steiciuc, Virgil Costiuc

2022: Stelian Dumistrăcel, Emanoil Marcu, Jenică Drăgan, Vasile Tărâțeanu, Tudor Ghideanu, Tucu Moroșanu, Nicolae Boghian, Gloria Lăcătușu, Adam Puslojic

2023 Ion Maftei

 

Vă propun un moment de reculegere în memoria lor.

 

Țin să vă mulţumesc pentru implicarea  dumneavoastră în activitățile din cadrul Filialei, nu mai puțin  pentru sprijinul acordat pe parcursul mandatului.

În anul 2024,pe 28 februarie, Filiala Iași va împlini 75 de ani de la înființare, moment pe care ne propunem să-l marcăm cum se  cuvine, între altele, prin editarea unor antologii, dar și a unei cărți cu documente privind istoria filialei noastre

Îmi propun, în urma votului dumneavostră pentru un nou mandat, să continui cu aceeași implicare și deschidere, împreună, sper,  cu vechea echipă, activitatea întru afirmarea capacităților creative ale membrilor Filialei Iași a USR, manieră pe care deja o cunoașteți, totul spre folosul breslei scriitoricești, a noastră, a tuturor celor care iubim și slujim literatura română.

 

 

Președinte al Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România

Cassian Maria Spiridon