Scriitoarea Elvira Sorohan trece în Veșnicie pe 12 aprilie 2023.

Elvira Sorohan s-a născut la pe 21 august 1934, în Vaslui. A debutat publicistic în anul 1963, în revista Cronica. În 1974 debutează editorial cu volumul Iluminismul transilvan, Editura Universității, Iaşi.

Cărţi publicate (selectiv): Cantemir în cartea hieroglifelor, Editura Minerva, București, 1978; Ipostaze ale revoltei la Heliade Rădulescu și Mihai Eminescu, Editura Minerva, București, 1982; Introducere în opera lui Ion Budai-Deleanu, Editura Minerva, București, 1984; Miron Costin. Permanențe ale mentalității românești, Editura Junimea, Iași, 1995; Introducere în istoria literaturii române, Editura Universității „Al. I. Cuza”, Iași, 1997; I. D. Sîrbu sau suferința spiritului captiv, Editura Junimea, Iași, 1999; Naratori și modelare umană în medievalitatea românească, (în colaborare), Editura Junimea, Iași, 2000; Singurătatea scriitorului, Editura Universității „Al. I. Cuza”, Iași, 2004, Călinescu în autoportret, Editura Timpul, Iași, 2007; Salon literar cu prozatori contemporani români și străini, Editura Junimea, Iași, 2014.

Elvira Sorohan este autoarea a numeroase prefeţe/postfeţe la ediţii ale operelor lui Miron Costin, Ion Neculce, Dimitrie Cantemir, Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi, Ion Creangă, Niccolo Machiavelli. A colaborat, cu un articol de prezentare a scriitorului Ion Budai-Deleanu, la Patrimoine littéraire europeen, Belgia, l998 şi cu numeroase articole la Dicţionarul general al literaturii române, publicat sub egida Academiei Române. Este autoarea a numeroase comunicări ştiinţifice şi conferinţe pe teme de literatură română, prezentate în ţară şi la Debrecen, Cernăuţi, Chişinău.

Scriitoarea Elvira Sorohan, specialistă în literatură română veche, a fost unul dintre cei mai devotaţi şi apreciaţi dascăli din istoria, notorie şi îndelungată, a Facultăţii de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

A colaborat la revistele Cronica, Convorbiri Literare, Expres Cultural, Scriptor.

Pentru activitatea sa a primit numeroase premii si distincții dintre care amintim: Premiul Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România pentru critică și istorie literară, 1978; Premiul Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România pentru istorie literară, 1998; Premiul pentru critică literară al revistei Convorbiri literare, 2000; Premiul OPERA OMNIA al Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România, 2009. În anul 2021, la propunerea Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România, Primăria Municipiului Iași îi acordă titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Iași.

„Literatura a dovedit întotdeauna o mare capacitate internă de a renaşte din cenuşă”, spunea Elvira Sorohan, în anul 2014, într-un interviu acordat Revistei Convorbiri Literare.

Prin trecerea în Veșnicie, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași a pierdut o voce importantă a literaturii române contemporane.

Dumnezeu să o odihnească în pace!