Constantin Simirad a trecut la cele veșnice pe 29 martie 2021.

Născut pe 13 mai 1941 (în Coțușca, județul Botoșani), Constantin Simirad a debutat publicistic cu rubrica „Tableta primarului”, în cotidianul  Monitorul. În perioada cât a fost primar a publicat săptămânal seria de articole grupate sub titlul „Tableta primarului” în cele mai importante ziare locale: Monitorul, 24:Ore, Evenimentul și Ziarul de Iași, serie sistată în decembrie 2003.

Din decembrie 2004 a realizat două rubrici săptămânale la Ziarul de Iași și Evenimentul. De asemenea, a publicat articole la rubrica „Tableta cu ecou”, în Revista Națională de Administrație Publică.

Debutul editorial are loc în anul 2000 cu volumul de proză scurtă Audiențe în aer liber, Editura Polirom. Dintre cărțile publicate menționăm: În umbra zeilor, proză scurtă, 2001, Editura Polirom; Bordura de ipsos, roman, 2001, Editura Polirom; Simfonia vieții, proză scurtă, 2003, Editura Trinitas; Arca lui Noe, proză scurtă, 2003, Editura Polirom; Izgoniții din Rai, proză scurtă, 2005, Editura Junimea; Iguana neagră, proză scurtă, 2006, Editura Junimea; Berbecul de la cruce, proză scurtă, 2008, Editura Junimea; Coruptul, roman, 2008, Editura Junimea; Scena anonimilor, proză scurtă, 2009, Editura Junimea; Fotografii din eternitate, proză scurtă, 2009, Editura Junimea; Aduceri aminte/ La taclale cu pixul Toma, 2013, Editura Junimea.

Constantin Simirad a fost Primar al Iașului în trei mandate (1992-2003), președinte al Consiliului Județean Iași (2008-2012) și ambasador al României în Cuba (2003-2006).

Din funcțiile deținute a sprijinit lumea scriitoricească și actul de creație.

Ca o recunoaștere a meritelor sale, i-au fost conferite următoarele distincții: Medalia de aur a Asociației Primarilor din Franța, Medalia Crucea Moldavă a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Premiul Steaua de aur acordat de Comisia Europeană pentru deschidere și cooperare europeană (Finlanda, iunie 2000), Medalia Sf. Andrei oferită de Sanctitatea Sa Bartolomeu I – Patriarhul Constantinopolului, Medalia Golden Jubilee oferită de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (2002. Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate acordată de Regele Mihai I al României (2009).

Constantin Simirad a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași și a deținut  titlurile de „Doctor Honoris Causa”, acordat de World Academy of Arts and Cultura, Diploma de Onoare și Titlul de Ctitor al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Cetățean de Onoare al municipiului Iași și pe cel de Cetățean de Onoare al orașului Mobile, Alabama, SUA.

Prin trecerea în Veșnicie a lui Constantin Simirad, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași a pierdut o voce importantă a prozei române contemporane, dar și un apropiat prieten. Dumnezeu să-l odihnească în pace!