Într-un interviu acordat Laviniei Bălulescu, pentru publicația „Weekend Adevărul” (18-20 ianuarie 2019), dl Dan Lungu, senator al Partidului Uniunea Salvați România, face o serie de afirmații calomnioase în legătură cu Uniunea Scriitorilor din România. „Din ce aud – spune dl Dan Lungu despre Uniunea Scriitorilor din România -, acum se ocupă cu pedepsirea filialelor care la recentele alegeri nu au votat «cum trebuie» – le scoate din proiecte, le taie de la finanţare, să se înveţe minte”.

Deși e greu să luăm în serios o formulare care începe cu „din ce aud”, este limpede că dl Dan Lungu nu cunoaște încă modul de funcționare a Uniunii noastre. Domnia sa nu are idee de statutul breslei noastre și de capitolele care se referă la activitatea filialelor Uniunii. Filialele nu sunt finanțate de Uniune, și nici nu finanțează Uniunea, reținând fiecare cotizațiile membrilor săi ori apelând la diferite surse de finanțare pentru proiectele derulate de respectiva Filială. Prin urmare, calomnia dlui Dan Lungu izvorăște din ignoranță, din rea-credință (ceea ce nu l-a împiedicat să candideze la alegerile pentru președinția U.S.R. de anul trecut), dar și dintr-o filozofie comunist-etatistă asupra Uniunii Scriitorilor. În plus, dl Dan Lungu nu oferă niciun exemplu de „represiune” a conducerii U.S.R. îndreptată către Filiale; și nici n-ar fi avut cum. În ce privește Filiala de la Chișinău, conducerea U.S.R. s-a văzut pusă în imposibilitatea de a realiza programul comun chiar înainte de alegerile de la U.S.R., din motive care țineau de birocrația autorităților din Moldova.

Aiuritoare este și o altă afirmație fără acoperire a dlui Dan Lungu: „Pe lângă proiectele proprii, Uniunea Scriitorilor ar trebui să facă lobby în favoarea scriitorilor la Institutul Cultural Român, la Ministerul Culturii, autorităţi locale ş.a.m.d. Din păcate, Uniunea tace.” În mod vădit, dl Dan Lungu nu are idee nici de parteneriatele U.S.R. cu Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și Identității Naționale și alte instituții culturale importante, nici de proiectele și programele naționale de tradiție ale U.S.R. cu implicarea autorităților locale din țară (Iași, Cluj, Alba Iulia, Oradea, Arad…).

Pentru calomnierea Uniunii Scriitorilor din România într-o publicație ca „Weekend Adevărul”, dl Dan Lungu ar trebui să prezinte scuze, public, Uniunii Scriitorilor din România și cititorilor ziarului pe care i-a dezinformat.

 

Daniel Cristea-Enache

Director de imagine,

Uniunea Scriitorilor din România