Stimați colegi,

 

 

În urma mesajului trimis recent de către unul dintre cei cinci candidați în alegerile pentru Președinția U.S.R., domnul Dan Lungu, membrilor Consiliului Uniunii Scriitorilor din România, facem următoarele precizări:

Conducerea U.S.R. a primit o serie de sesizări / reclamații de la scriitori ieșeni, dar și din alte orașe, privind gestionarea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT – de către directorul acestuia, domnul Dan Lungu. Obiecția principală fiind aceea că membrii Filialei Iași a U.S.R. nu au fost invitați la FILIT, desfășurat tocmai la Iași, alte sesizări au vizat administrarea fondurilor pentru FILIT, administrare ce a generat acțiuni în justiție, părți fiind Muzeul Literaturii Române din Iași și Curtea de Conturi.

La punctul de pe Ordinea de zi a ședinței de Consiliu privind validarea candidaturilor, vicepreședintele U.S.R., domnul Gabriel Chifu, a trebuit să răspundă unor solicitări din partea unor membri ai Consiliului U.S.R. – organul suprem de conducere al Uniunii Scriitorilor din România, între Adunările Generale – și să ofere informațiile legate de candidați primite de conducerea U.S.R. Totuși, folosind prezumția de nevinovăție, domnul Gabriel Chifu a propus Consiliului, după cum știți, validarea candidaturii domnului Dan Lungu. Acest punct de vedere a fost susținut și de Președintele U.S.R., domnul Nicolae Manolescu.

Deoarece domnul Dan Lungu v-a adresat un mesaj în care expresia „probleme în justiție” i se pare neadevărată și îl face să amenințe cu intentarea unui proces, vă transmitem tuturor, spre știință, sesizările primite de conducerea U.S.R. referitoare la procesele și problemele Muzeului Literaturii Române din Iași.

Astfel, în procesul în care Curtea de Conturi a României este Intimat, iar Muzeul Literaturii Române este Recurent, hotărârea instanței (1128/2016, din 28.11.2016) a fost următoarea: „Respinge recursul declarat de Muzeul Literaturii Române împotriva sentinţei nr. 651/07.07.2016 pronunţată de Tribunalul Iaşi, sentinţă pe care o menţine definitivă.”

 

http://portal.just.ro/45/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9900000000138224&id_inst=45

Despre domnul Dan Lungu s-a scris, referitor la aceste elemente și aspecte, și în ziare din Iași, articolele respective aruncând o lumină nefavorabilă atât asupra FILIT, cât și asupra directorului de atunci al Muzeului și al Festivalului, domnul Dan Lungu, în prezent candidat în alegerile pentru Președinția Uniunii Scriitorilor din România. Următoarele link-uri vă pot da o imagine asupra anchetelor din presă și asupra sesizărilor, reclamațiilor și criticilor aduse Muzeului Literaturii Române din Iași și management-ului FILIT. Conducerii U.S.R. i-a fost adusă la cunoștință derularea unor anchete jurnalistice în care se regăsește numele domnului Dan Lungu. Link-urile pot fi accesate de orice membru al U.S.R., conținutul fiind public:

 

https://www.bzi.ro/exploziv-furtul-de-la-filit-a-fost-dovedit-de-instanta-directorul-dan-lungu-vrea-sa-fuga-in-parlament-ca-sa-aiba-imunitate-583943

http://www.reporteris.ro/exclusiv/anchete/item/81342-270-000-de-lei-pentru-filit-%C8%99i-holograma-dan-lungu,-banii-%C3%AEnapoi.html

https://www.7est.ro/dna-ancheteaza-holograma-care-n-a-fost-concluzii-comune-ale-curtii-de-conturi-si-consiliului-judetean-achizitiile-de-la-mnlr-sunt-vraiste-3/

 

Prin prezumția de nevinovăție, domnului Dan Lungu i-a fost validată candidatura la alegerile pentru Președinția U.S.R. – deși aceste elemente și aspecte (eufemistic spus) dezagreabile din spațiul tribunalelor și din spațiul mediatic sunt de natură să afecteze imaginea instituției noastre.

 

 

Cu prețuire,

Daniel Cristea-Enache,

Director de imagine al Uniunii Scriitorilor din România