Conducerea Uniunii Scriitorilor din România face următoarele precizări:USR SIGLA

Pe Facebook, Adrian Suciu anunţă că va participa la Adunarea Generală a U.S.R. convocată de un grup de iniţiativă anonim, pentru că o consideră legală. Ca argument, invocă sentinţa civilă nr. 4086/08.03.2016 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti în dosarul 10864/299/2016, şi afirmă că instanţa ar fi decis legalitatea convocării. Este o minciună sfruntată! Din păcate, nu prima şi, probabil, nici ultima. În realitate, legalitatea convocării face obiectul dosarului 10863/299/2015, care nici nu are fixat încă primul termen de judecată. Prin sentinţa civilă invocată, instanţa a decis că nu se poate pronunţa asupra suspendării convocatorului, deoarece ar însemna să soluţioneze legalitatea acestuia. Această sentinţă civilă s-a pronunţat într-o procedură urgentă, în care nu se pot discuta aspecte privind legalitatea. Mai mult, instanţa spune clar în sentinţă că „suspendarea efectelor convocatorului nu ar putea împiedica emiterea unui nou convocator, întrunirea membrilor USR sau luarea unor hotărâri posibil nelegale de către acei membri care au efectuat convocarea sau care ar participa la adunarea generală extraordinară deja anunţată”. Acesta este motivul pentru care s-a respins cererea de suspendare a convocatorului, nicidecum faptul că instanţa ar fi constatat legalitatea acestuia.

Indiferent de Statut, oricare ar fi el înainte de cel în vigoare contestat de aşa-zisul grup de reformă, se prevede clar în ce condiţii poate fi convocată Adunarea Generală Extraordinară (la solicitarea Preşedintelui, a Consiliului / Comitetului Director sau a unei treimi din numărul membrilor). Convocatorul este semnat de un „comitet de iniţiativă al adunării generale extraordinare”, organ care nu este şi nu a fost prevăzut în nici un Statut al USR.

Informarea lui Adrian Suciu reprezintă o încercare de a determina membrii USR să se prezinte la adunarea generală, deşi aceasta este evident nelegal convocată, invocând sentinţa civilă nr. 4086/08.03.2016 pentru a justifica legalitatea convocatorului, deşi în realitate legalitatea convocatorului nici nu a făcut obiectul acestui dosar şi nici nu putea fi discutată în această procedură.

În acest context, informarea lui Adrian Suciu este un fals tendenţios. Cu atât mai mult cu cât, exclus din Filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, Adrian Suciu s-a aciuat ulterior, fără ca înscrierea să fie aprobată de Consiliul U.S.R., la Filiala Bucureşti – Poezie, în numele căreia vorbeşte acum fără ca afirmaţiile sale să aibă legătură cu realitatea.

Reiterăm faptul că U.S.R. i-a avertizat pe membrii săi care participă la Adunarea Generală Extraordinară, ilegal convocată de un „Comitet de iniţiativă al adunării generale extraordinare” – care nu există, din 17 şi 18 martie, că îi va exclude din rândurile U.S.R. pentru grave încălcări ale Statutului.