Scriitorul Nicolae Boghian a plecat la veșnicie luni, 12 septembrie 2022.
Născut la 2 februarie 1946 în satul Ghigoiesti din ținutul Neamțului, Nicolae Boghian a urmat Liceul Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, apoi Școala Militară Superioară de Ofițeri „Nicolae Bălcescu” (Academia Forțelor Terestre) din Sibiu şi Facultatea de filologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
A debutat cu versuri în Revista „Ateneu” în 1966, iar în volum în 1976 cu „Ofranda mișcării”, pentru care a obținut Premiul de Debut al Editurii „Mihai Eminescu. A publicat versuri și cronici literare în revistele „Luceafărul”, „Ateneu”, „Contemporanul”, „Antiteze” etc.
Nicolae Boghian a lucrat îndeosebi în presa militară, redactor la „Viaţa militară” şi la „Viaţa armatei”.
Dintre volumele de proză publicate amintim: „Tropotele tăcerii”, „Stare de Ecou”, „Miracolul munţilor”, „Limita Singurătății”.
Nicolae Boghian a publicat volumele de versuri: „Ofranda mişcării”, „Sunet În Epidaur”, „Lupii Siberiei” și „Parusia”. „Poezia există ca o formă de energie, ca o entitate care se dezvăluie numai celui care posedă abilitățile de a o recepta. (…) Intrarea în poezie e un contact cu nevăzutul”, spunea Nicolae Boghian în anul 2020.
Prin trecerea în Veșnicie, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași a pierdut o voce autentică a literaturii române contemporane.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!